PUKAO MU FILM

AMERIKU ZA*OLE ZA UKRAJINU! Legendarni ratni izveštač: Mediji se raduju MRTVIM RUSIMA, sve je ukrajinska PROPAGANDA!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Legendarni australijski novinar Džon Pildžer, koji je tokom karijere izveštavao o osam ratnih sukoba, tvrdi da su društvene mreže postale glavni izvor mejnstrim medija o ratu u Ukrajini, što je, po njemu, dokaz da je ovo pre svega propagandni rat.

Izvor: Profimedia/Profimedia/SPUTNIK/YouTube/screenshot/news.com.au/South China Morning Post/Printscreen

Jedan od najčuvenijih ratnih izveštača, koji je "pokrivao" osam svetskih sukoba tokom karijere, i autor nagrađivanih dokumentarnih filmova, Džon Pildžer, tvrdi da je sukob u Ukrajini pre svega propagandni rat, pa tek onda, kako kaže, sve ostalo. Po njemu, do sada još nije viđeno tako jednostrano izveštavanje poput ovog koje se, tvrdi Pildžer, može videti u mejnstrim medijima u mnogim zapadnim zemljama, naročito Sjedinjenim Državama. Po njemu, sve vesti koje se tamo puštaju stižu od "ukrajinske obaveštajne službe".

Ukrajina ima odličnu propagandu

"Ignorisanje Rusije, isto kao i ignorisanje Kine, od strane Zapada, omogućilo je da se desi rat u Ukrajini. Ovim ne želim da opravdam Putinovu invaziju na Ukrajinu, da ne budem pogrešno shvaćen, ali bitno je da se ovo shvati. Mislim da Rusija nije rado ušla u ovaj rat", kaže Pildžer, a zati se upušta u opsežnu analizu izveštavanja medija o ratu, što je i njegova specijalnost.

Izvor: YouTube/SouthChinaMorningPost/Printscreen

"Morate da shvatite da je ovo, pre svega, propagandni rat. Siguran sam da svemu što se pojavi u zapadnim medijima u vezi rata u Ukrajini ne treba verovati. Naročito medijima u Sjedinjenim Državama. Svaki dan, kad pogledam izvor vesti, vidim da je u pitanju ukrajinska obaveštajna služba. Propagandna kampanja u Ukrajini je odlična. Uspeli su da izmisle napad hemijskim oružjem koji nije postojao. Uspeli su da od zapadnih medija sakriju činjenicu da su mnogi ukrajinski vojnici neonacisti i ekstremisti. Možda Sjedinjene Države podržavaju Ukrajince u ovom ratu, ali morate da shvatite - Ameriku za*ole za Ukrajinu! Ukrajina je, da parafraziram američkog Sekretara za odbranu, sredstvo da se uništi Ruska federacija na dug period. To je verovatno najopasniji projekat u svetu danas, jer Rusi to neće dozvoliti."

Ukrajina mrtvi Rusi
Izvor: You/Tube/NewsCom/Printscreen

Najnehumanije izveštavanje u istoriji

On tvrdi da nikada u životu nije video, kako kaže, nehumanije izveštavanje o jednom ratnom sukobu, izveštavanje koje se maltene graniči sa navijanjem za Ukrajince.

"Proveo sam celu karijeru u mejnstrim medijima i izveštavao o sedam ili osam ratnih sukoba. Nikad nisam video nehumanije izveštavanje od ovoga koje sada možemo da vidimo. Pogledajte samo radovanje nad slikama mrtvih ruskih vojnika! Strašno! Oni kao da navijaju za Ukrajince umesto da izveštavaju o tome šta se stvarno dešava. Zato, ponavljam, zapadnim medijima ne može da se veruje. Najveći deo karijere proveo sam radeći za britanske medije. Kada sam počinjao, šezdesetih godina prošlog veka, postojao je prostor za novinare koji su hteli da izveštavaju i pišu istinito. Mediji su tolerisali ovakvo izveštavanje. Sada je taj prostor potpuno zatvoren. Što je čudno, jer imamo daleko više medija nego ranije, a daleko manje mogućnosti da se čuje istina ili barem drugačije mišljenje", prisetio se čuveni novinar, našalivši se da su sada izveštači sa ratišta – društvene mreže.

"Glavni izveštač iz Ukrajine su postale društvene mreže. To se teško može nazvati visokim standardima profesionalnog izveštavanja, ali ih ipak prenose menjstrim mediji. Ti mediji su danas deo propagandnog rata. Oni nisu tu da objektivno izveštavaju, već da guraju svoju priču. Zato moramo biti skeptični prema vestima koje čitamo i slušamo."

Izvor: You/Tube/NewsCom/Printscreen

Tagovi