Svijet

"ZNAMO KOJI JE SLEDEĆI POTEZ RUSIJE, PROVALJENI SU!" Američki zvaničnik otkrio planove, održaće LAŽNI REFERENDUM (VIDEO)

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Bela kuća je upozorila na planove Rusije koji obuhvataju aneksiju Ukrajine.

Izvor: YouTube/screenshot/CBS News

Bela kuća je u utorak upozorila da se Rusija sprema da aneksira još jedan deo ukrajinske teritorije.

"Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinske teritorije koju kontroliše direktno kršeći suverenitet Ukrajine“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na dnevnom brifingu za štampu u Beloj kući.

On je rekao da Rusija pokušava da fingira predstavnike zvaničnika u oblastima Ukrajine koje već kontroliše.

"Znamo šta će sledeće da urade. Prvo, ovi zamenici zvaničnika će organizovati lažni referendum i pridruživanje Rusiji, a zatim će Rusija koristiti te lažne referendume kao osnovu da pokuša da zatraži aneksiju suverene ukrajinske teritorije“, rekao je on.

Džon Kirbi o ruskom planu da aneksiraju Ukrajinu
Izvor: Youtube/CBS news

Kirbi je dalje rekao da će ruski zvaničnici naterati Ukrajince da podnesu zahtev za rusko državljanstvo i pasoše, da koriste rublju kao svoju valutu i ​​da sabotiraju civilni pristup internetu.

"Nikada nećemo priznati nijednu navodno aneksiranu teritoriju koja pripada Rusiji“, rekao je Kirbi.

On je takođe rekao da se očekuje da će Bela kuća objaviti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini kasnije ove nedelje. Očekuje se da će pomoć uključiti više artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti ili HIMARS, važnog oružja koje ukrajinske snage uspešno koriste u svojoj borbi za odbijanje ruskih trupa.

Tagovi