Svijet

ON JE NA PUTINOVOJ "CRNOJ" LISTI: Moskva ga optužila za gnusne zločine, a ovo mu nikada neće oprostiti!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rapisana je poternica za ukrajinskim novinarom koji je pozivao na rat sa Rusijom.

Izvor: YouTube/Printscreen/Дмитрий Гордон

Ruska policija dodala je istaknutog ukrajinskog novinara, Dmitrija Gordona, na svoju poternicu mesecima nakon što je postao jedan od prvih takozvanih "ne-Rusa" koji je optužen po novim zakonima koji suzbijaju informacije o ratu u Ukrajini. Gordon se u utorak pojavio u bazi podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova o traženim osobama, prenosi "The Moscow Times".

Međutim, krivična prijava vezana za njegovo stavljanje na poternicu još nije objavljena iako je prošlo više meseci nakon što su vlasti prvi put pokrenule slučajeve protiv njega, navodi Interfaks. Najviši ruski istražni organ u martu je pokrenuo krivične postupke protiv Gordona zbog "lažnih vesti" o ruskoj vojsci, javnih poziva na rat protiv Rusije i etničke mržnje.

"Gordon je pozvao na oružani napad na Rusiju i agresivni rat upotrebom nuklearnog oružja", napisao je ruski Istražni komitet u saopštenju od 21. marta. On je od početka rata u Ukrajini imao intervjue sa javnim ličnostima o ovom sukobu 

Ruske finansijske vlasti su u aprilu stavile Gordona na crnu listu "teroriste i ekstremiste", i zamrzli su njegovu imovinu u Rusiji.

"Najmanje 200 ljudi, uključujući strane državljane, suočava se sa krivičnim gonjenjem u Rusiji zbog izjava u kojima se osuđuje invazija Moskve na Ukrajinu", tvrde advokati za ljudska prava.