NOVI UGAO

PUTIN PRAVI POTPUNI ZAOKRET U STRATEGIJI! Ovako će izgledati poslednja bitka Rusije - "spaljena zemlja" i PREKID SUKOBA!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Šef kampanje Alekseja Navaljnog i ruski opozicioni političar otkriva na koji način Putin pokušava da okrene rat u svoju korist koristeći se ucjenjivanjem lidera zapadnih zemalja.

Izvor: YouTube/LeonidVolkov/Printscreen

Leonid Volkov, ruski opozicioni političar, član glavnog odbora Partije progresa i šef kampanje Alekseja Navaljnog na izborima 2018. godine, objavio je na Tviteru dugačak niz u kome objašnjava svoje viđenje sukoba u Ukrajini i njegovog ishoda.

Volkov cijeni da je Putin bitno promjenio vojnu taktiku i da se sada više oslanja na artiljeriju, kako bi izbjegao vojne gubitke, ali on smatra da je glavni cilj ruskog predsjednika da do kraja ljeta obezbjedi prekid sukoba, pod patronatom Amerike i zapadnih zemalja, kako bi mogao da pruži predah ruskoj vojsci i izvrši određena pregrupisanja. Takođe, smatra on, privremeni prekid sukoba bi mu omogućio da ojača pozicije na okupiranim teritorijama i "legitimiše status kvo" koji bi u bližoj budućnosti Rusiji omogućio pokretanje nove ofanzive iz srca Ukrajine.

Izvor: YouTube/LeonidVolkov/Printscreen

"Putinova vojska je na bojnom polju pokazala sve što može. I nije impresionirala. Jedina taktika koja joj je sada ostala na raspolaganju je taktika spaljene zemlje, zasnovana na nadmoći artiljerije. To znači bespoštedno granatiranje određenih područja u Ukrajini, nakon čega se na teren šalju 'vagnerijnaci' i 'milicija DNR', koje ruske vlasti ne smatraju pravom vojskom i ne ubrajaju u svoje ratne žrtve. Ako oni ne uspiju da očiste teren, sledi nova tura granatiranja sve dok ukrajinska vojska ne bude primorana da sama napusti devastirano područje. Ovakav pristup ruskoj vojsci omogućava lagano napredovanje i pomenuto izbjegavanje gubitaka u redovima regularne vojske, koja je u prvim mjesecima izgubila 30 do 50 odsto ljudstva, što su velike žrtve. Jedini problem u ovoj taktici je to što su Ukrajinci dobili američki raketni sistem HIMARS koji nanosi veliku štetu ruskoj artiljeriji i onemogućava rusku artiljerijsku superiornost", smatra Volkov.

Loš mir bolji od dobrog rata

On tvrdi da je Putinu sada očajnički potrebno primirje u ratu, te da se potpuno fokusirao da ga izdejstvuje, najprije iz taktičkih razloga.

"Putin žarko žudi za prekidom vatre. Ne samo da bi njegove trupe malo predahnule i pregrupisale se (što će učiniti i Ukrajinci), već prvenstveno da bi obezbjedio status kvo. Eventualno primirje bi značilo povlačenje razgraničenja na mapi, koja bi obezbjedila novu političku realnost u godinama koje su pred nama – nema ničeg trajnijeg od onoga što se politički naziva 'privremeno'. Kada se ovo primirje uspostavi, u Evropi će pobjediti opcija zvana 'I loš mir je bolji od dobrog rata'. Zapadni političari će svojim glasačima saopštiti dobru vijest: uspjeli smo da zaustavimo rat i priliv izbjeglica, cijene goriva padaju. Dakle, oni će odmah kapitalizovati ovo primirje i pretvoriti ga u glasove za sebe na predstojećim izborima."

Izvor: YouTube/LeonidVolkov/Printscreen

Mir kao potvrda okupacije

Volkov smatra da će ovaj mir značiti samo to da će Putin prikupiti snagu kako bi za par godina pokrenuo novu, još smrtonosniju ofanzivu na Ukrajinu, a da će do tada velika teritorija Ukrajine biti pod ruskom okupacijom, a hiljade Ukrajinaca raseljeno. Sukob u Ukrajini, eventualnim postizanjem mirovnog dogovora, neće biti završen nego zamrznut, smatra Volkov, koji objašnjava i kako Putin namjerava da dođe do mirovnog dogovora.

Izvor: You/Tube/NewsCom/Printscreen

"Vidjeli smo to još u junu. Putin igra na kartu ucjene. On shvata da Ukrajina neće pristati ni na kakvu vrstu primirja, jer javnost u ovoj zemlji zahtjeva od Zelenskog da nastavi borbu. Međutim, Ahilova peta Ukrajine je njena zavisnost od zapadnih zemalja. Rat je uništio veći dio ukrajinske ekonomije i nema više sa čime da se bori osim sa oružjem koje dobija sa Zapada. Kijev više ne može da se nosi sa Rusijom bez evropske podrške, što stvara priliku za ucjenu. A Putinova poruka u junu bila je jednostavna: 'Dragi Šolc i Makron, ili vi prisiljavate Zelenskog da prihvati mir ili ja izgladnjujem Sjevernu Afriku; vi dobijate milione novih izbjeglica u Evropi, a vaše vlade preuzimaju desni radikali, čije ću kampanje sam finansirati'. Ako je Putin naučio išta tokom svoje 22 godine na vlasti, to je jedna stvar: ukoliko ne možete direktno da imate posla sa zapadnim političarima, morate da radite sa njihovim biračkim tijelom. Oni zavise i od javnog mnjenja, što je snaga njihovih društava, u kojoj Putin vidi njihovu slabost. Dolazi zima. Ovo omogućava maksimalno efikasno igranje na 'gasnu kartu' u narednim mjesecima. To će Putin i učiniti - pokušaće da uplaši Evropljane prijetnjom da će se ove zime smrzavati u svojim domovima, tvrdi Volkov, objašnjavajući da će za ostvarenje ovog cilja Putin iskoristiti "sve resurse koje je akumulirao proteklih godina", korumpirane političare i novinare, marginalne stranke i "stručnjake", koji će u glas povikati: "Naravno da nam je žao Ukrajinaca, ali moramo da radimo ono što Putin želi da se Evropa ne bi smrzavala".