Svijet

"ZA 2 DANA ĆE PUTINOVE NAMJERE POSTATI JASNE!" Ostao jedan pokušaj da izazove KRIZU u EU, šta će biti ako to ne uradi

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Putin će imati samo jedan pokušaj da izazove veliku krizu u EU. Ako to ne učini, sve bi moglo da krene u drugom pravcu!

Izvor: Profimedia

Očajnički napori Italije da spriječe pad vlade Marija Dragija po svaku cijenu samo su poslednji u nizu dijaboličkih političkih izazova koje je Vladimir Putin postavio pred Zapad, piše Patrik Vintur, britanski novinar i jedan od urednika Gardijana. Dragijev ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo nagovestio je da će, ako Dragi ne preživi glasanje o povjerenju u parlamentu u srijedu, Putin biti taj koji će zaista slaviti.

"Narativ o rastućoj pobuni naroda protiv zapadnih sankcija Rusiji svakako se dobro uklapa sa Putinovim centralnim narativom u kojem su vrijeme i ekonomija na njegovoj strani, a gdje sankcije više štete evropskim potrošačima nego ruskim. Ruski predsjednik očigledno smatra da je rast cijena goriva najsmrtonosniji mogući makroekonomski šok za političare jer podstiče inflaciju, a istovremeno usporava privredni rast", smatra Vintur.

Komešanja u Evropi

U Francuskoj je Emanuel Makron oslabljen gubitkom svoje parlamentarne većine od stranaka koje su favorizovale Putina prethodnih godina. U Španiji, s druge strane, socijalisti su izgubili svoju bazu u Andaluziji pred izbore sledeće godine. Istovremeno, Narodna stranka desnog centra u poslednjoj anketi ostvarila je novi rekord od 36,3 odsto glasova, što je ujedno i njen najbolji rezultat od aprila 2017. Ako se ponovi na izborima, to bi bio najbolji rezultat za stranku od 2011.

U Estoniji, Kaja Kalas, premijerka koja je snažno protiv Putina, jedva je politički preživjela prošle nedelje. Nakon što je prethodna koaliciona vlada pala zbog najveće stope inflacije u cijeloj evrozoni (19 odsto), Kalas je vješto rekonstruisala novu vladu, ali uz određenu cijenu estonskog budžeta i sopstvenog kredibiliteta. Ako se ekonomija ne poboljša do parlamentarnih izbora sledećeg marta, ona bi mogla da bude u nevolji. U Varšavi je PiS već zabrinut da bi mogao da izgubi izbore sledeće godine, čak i ako opozicija nastavi da podržava Ukrajinu po svaku cijenu, a u Bugarskoj je prozapadna vlada već pala. Političar koji je prošao najbolje na nedavnim izborima je vjerovatno Viktor Orban, Putinov najveći saveznik u Evropi.

Vintur napominje da je lako moguće da će se stvari za Stari kontinent uskoro pogoršati. U srijedu će, osim pitanja Dragijevog opstanka za Italiju, EU morati da odluči da li može da se dogovori o mehanizmu solidarnosti čak i ako ove zime ne bude ruskog gasa.

Putinove namjere postaće jasne u četvrtak kada ruski monopolski snabdjevač gasom Gasprom odluči da li da nastavi isporuke u Evropu nakon godinu dana planiranog prekida održavanja gasovoda Severni tok 1. Ali znaci širom Evrope nisu previše obećavajući. Gasprom je već u pismu poručio kupcima gasa da ne može da garantuje snabdjevanje gasom i aktivirao je klauzulu o "višoj sili" kako bi se zaštitio od plaćanja kompenzacije za smanjene isporuke određenim kupcima u Evropi od 14. juna, tvrdeći da nije ispunio ugovorne obaveze zbog "vanrednih" okolnosti, po dokumentu od 14.07.

Mobilizacija protiv Putina

Njemački političari ne kriju od glasača moguće razmjere katastrofe, što je svakako dio njihovog plana da mobilišu građane protiv Putina, smatra Vintur. Tako je njemački ministar ekonomije Robert Habek opisao Putinovu taktiku kao napad na Njemačku koji bi mogao da izazove katastrofu.

Klaus Miler, šef njemačkog energetskog regulatora, rekao je da bi cijene gasa za potrošače mogle da se utrostruče do 2023. godine i da je "apsolutno realno" da će kupci koji trenutno plaćaju 1.500 eura godišnje za gas morati da plaćaju 4.500 eura ili više u budućnosti. "Ako dođe do eskalacije, vjerovatno ulazimo u najveću ekonomsku krizu koju je Njemačka doživila od kraja Drugog svjetskog rata", rekao je za Bi-Bi-Si Tomas Matusek, bivši njemački ambasador u Londonu. Uprkos trenutnom toplotnom talasu u Evropi, Matusek je bio u pravu kada je rekao da zima već dolazi, a glavno pitanje će biti nivo evropskih rezervi gasa za narednu zimu. Putin će postići svoj cilj ako uspije da Njemce tokom zime drži u neizvjesnosti, smatra britanski novinar.

Za razliku od poslednjeg rutinskog održavanja Sjevernog toka 1, Gasprom ovoga puta nije povećao snabdjevanje gasom ukrajinskim gasovodima, pa je izvoz ruskog gasa u Evropu trenutno oko četvrtine uobičajenog. To bi moglo da znači i "titansku bitku" između Njemačke i Rusije, upozorava Vintur. Ipak, neke zemlje EU su bolje zaštićene. Italija je, na primjer, napunila više od 65% svojih kapaciteta za skladištenje gasa i na putu je da ispuni svoj cilj da dostigne nivo skladištenja od 90% u oktobru, objasnio je Roberto Cingolani, ministar za tranziciju životne sredine.

Ni Putin ne želi da rizikuje

Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Holandiji i ograničila isporuke za još osam zemalja. Međutim, španska energetska kompanija Enagas saopštila je da Španci nemaju čega da se plaše jer gas mogu dobiti iz drugih izvora.

"Tu leži rizik za Rusiju. Putin će imati samo jedan pokušaj da izazove veliku krizu u EU. Ako to ne uspije, a evropske rezerve budu dovoljno velike da traju do sledećeg ljeta, Zapad će biti veoma blizu oslobađanja od zavisnosti od ruskog gasa. Putin bi tako zauvijek ukinuo glavni izvor prihoda Rusije i izgubio najveće tržište na koje izvozi gas", smatra Vintur, koja podsjeća i na izjavu bivšeg zvaničnika Bijele kuće i stručnjaka za rusku administraciju Fione Hil.

"Igranje sa gasom je veliki rizik i za Putina. On želi da okonča ovaj sukob i produži svoj mandat 2024. godine. On želi da mi budemo ti koji se osjećaju kao da nemamo vremena, ali sat mu otkucava", rekao je Hil.

Patrik Vintur na taj način zapravo utvrđuje da se odnos Putina i EU može shvatiti kao kukavičja igra, gdje oba automobila jure jedan prema drugom i čekaju ko će prvi da odstupi. Ali u ovom slučaju, nijedna strana nije zaista spremna da umre za pobjedu.