Svijet

DOLAR IDE U ISTORIJU?! Vašington još nije svario dronove, a Putin i ovaj saveznik su zadali novi razorni udarac AMERICI!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Rusija i Iran će “napustiti” dolar u budućim bilateralnim transakcijama.

Izvor: Shutterstock/Profimedia

Kako navode iz Moskve, dvije zemlje bi uskoro mogle da sklope sveobuhvatan sporazum o saradnji pošto jačaju veze, prenio je "Sputnik International". Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, obratio se prilikom posjete Vladimira Putina Iranu, navodeći da su Moskva i Teheran pouzdani dugogodišnji partneri. On je takođe naglasio da će dvije zemlje postepeno napuštati praksu korišćenja američkih dolara za procjenu obima bilateralne trgovine.

Svi znamo da su trgovinsko-ekonomski odnosi dvije zemlje prošle godine premašili četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati to u američkim dolarima, a vremenom ćemo se vjerovatno udaljavati od ove prakse kako razvijamo našu saradnju u bankarskom finansijskom sektoru”, rekao je Peskov u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Zvaničnik je rekao i da je samo u poslednjih nekoliko meseci trgovinska razmjena između Rusije i Irana povećana za 31 odsto. Da podsjetimo, Iran će Rusiji uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, prenosi “CNN”. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan je rekao da imaju obavještajne podatke da će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini i da će vršiti obuku ruskih vojnika za upravljanje dronovima.

Tagovi