Svijet

NAJVEĆA PRIJETNJA DO SADA - IRAN ŽESTOKO IZVRIJEĐAO BAJDENA! Pazi na pantalone vojnika, mogli bi da se pokvase...

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Pretnje "silom" protiv Teherana će imati visoku cijenu, saopštila je vojska te zemlje.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/The Sun

Iranska vojska upozorila je SAD i Izrael da ne prete toj zemlji nakon što je predsjednik Džo Bajden rekao da će Vašington "iskoristiti sve elemente svoje nacionalne moći" da spriječi Teheran da nabavi nuklearno oružje.

"Amerikanci i cionisti veoma dobro znaju cijenu upotrebe riječi 'sila' protiv Irana", rekao je u petak Abolfazl Šekarči, portparol iranskih oružanih snaga, a prenjeli su lokalni mediji.

Zvaničnik je takođe uputio lični podsmjeh na Bajdena, dovodeći u pitanje njegove kognitivne sposobnosti i rugajući se američkoj vojsci u cjelini, sa očiglednim referencama na višestruke sukobe u prošlosti između iranskih i američkih snaga u Persijskom zalivu.

"Mora da je Bajden bio pospan kada je prijetio Iranu. Pazi na pantalone svojih vojnika - mogli bi da se pokvase u Persijskom zalivu!", rekao je Šekarči.

Oštre primjedbe uslijedile su kao odgovor na prijetnje koje je Bajden uputio tokom posjete Izraelu ranije ove nedelje. U četvrtak su američki predsjednik i izraelski premijer Jair Lapid potpisali zajedničku deklaraciju o nastavku strateškog partnerstva dvije zemlje. Vašington se obavezao da "nikada neće dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje", potvrđujući da je "spreman da iskoristi sve elemente svoje nacionalne moći da osigura taj ishod", navodi se u deklaraciji. Teheran, međutim, tvrdi da nikada nije pokušavao da razvije takvo oružje.

Bajden je uputio dodatne pretnje tokom konferencije za novinare zajedno sa Lapidom, navodeći da SAD "neće večno čekati" da Iran prihvati njegove zahtjeve i vrati se nuklearnom sporazumu iz 2015. Znameniti sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), raspao se nakon što se bivši predsjednik Donald Tramp jednostrano povukao iz sporazuma 2018. godine, ponovo uvodeći stare i uvodeći nove sankcije Teheranu.

Diplomatski napori da se oživi sporazum do sada nisu dali rezultat, a SAD i Iran su više puta menjali krivicu za zastoj u pregovorima. Dok su američki zvaničnici tvrdili da Iran postavlja nove zahtjeve tokom pregovora, Teheran tvrdi da je odgovornost Vašingtona da se vrati prvobitnom sporazumu i u potpunosti ukine sve sankcije koje su "brzo povukle".

Tagovi