Svijet

UDARNO! BAJDEN I PUTIN SE UDRUŽILI PROTIV KINE? Imaju rok do kada mogu da pobede Peking - rade zajedno na ovom projektu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rusija i Amerika objavile su da planiraju zajedničke letove u svemir.

Izvor: youtube/Space Videos

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice, saopštile su danas te agencije. Time će ruskim kosmonautima biti omogućeno da lete svemirskim brodovima američke proizvodnje u zamenu za to da američki astronauti mogu da se voze ruskim Sojuzom, navele su dve agencije, preneo je Rojters.

"Sporazum je u interesu Rusije i SAD i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa ISS (Međunarodne svemirske stanice)", saopštio je Roskosmos, dodajući da će program takođe olakšati istraživanje svemira u miroljubive svrhe.

Prvi zajednički letovi prema novom sporazumu biće obavljeni u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frenk Rubio lansiraće se na svemirsku stanicu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji iznajmljuje Moskva i to zajedno sa dvojicom kosmonauta Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

Istovremeno, kosmonaut Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astronauta i jednom japanskom astronautu na letu Spejseks kru dragon u orbitalnu laboratoriju, iz NASA svemirskog centra Kenedi na Floridi

Podsetimo, u petak je predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao bivšeg zamenika predsednika Vlade Rusije Jurija Borisova na dužnost generalnog direktora državne korporacije "Roskosmos“ umesto dosadašnjeg Dmitrija Rogozina.

Postavlja se pitanje da li zajedničko dejstvo SAD i Rusije u osvajanju svmeira ima veze sa izjavom administratora NASE Bila Nelsona, koji tvrdo "da Kina ima velike planove sa Mesecom", preneo je nemački "Bild". Nelson je za ovaj list tvrdio da su Sjedinjene Države zbog toga sada uključene u novu trku u svemiru, ovog puta sa Kinom. On je naglasio da bi do 2035. Peking mogao da završi izgradnju sopstvene Mesečeve stanice i da počne eksperimente godinu dana kasnije.

Tagovi