Svijet

ZVANIČNO! EVROPSKA UNIJA NAREDILA LITVANIJI - PUŠTAJTE RUSKU ROBU! Putin dobio važnu bitku, evo koje su nove smjernice!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

U pokušaju da ublaži jednonedjeljne rastuće tenzije između Litvanije i Rusije, Evropska komisija je u srijedu (13. jula) ažurirala svoje smjernice o upravljanju kretanjem sankcionisane robe između kopna te zemlje i njene eksklave Kalinjingrad.

Izvor: YouTube/RussianPlus /Printscreen

Prema objavljenim uputstvima EU, Rusiji će biti dozvoljen tranzit robe za civilnu upotrebu sa liste sankcija željeznicom kroz zemlju EU Litvaniju u količinama uporedivim sa isporukama prije invazije. Od nacionalnih vlasti će se tražiti da provjere da obim tranzita ostaje u okviru istorijskog trogodišnjeg prosjeka i da nema neobičnih tokova ili trgovačkih obrazaca, posebno u pogledu potencijalne robe dvostruke namjene.

Međutim, pojašnjava se da robi koja je pod postojećim sankcijama EU, kao što su čelik i cement, neće biti dozvoljen tranzit drumskim putem. Istovremeno, sankcionisana vojna i roba dvostruke namjene i srodne tehnologije su potpuno zabranjene, bez obzira na vid transporta.

 "Države članice imaju zakonsku obavezu da spriječe sve moguće oblike zaobilaženja restriktivnih mjera EU", navodi se u smjernicama Evropske komisije. "Zbog toga je neophodno da države članice nastave da prate dvosmjerne trgovinske tokove između nesusjednih dijelova Ruske Federacije", dodaje se.

Takve provjere su odgovornost litvanskih vlasti i trebalo bi da budu "ciljane, proporcionalne i efikasne", saopštila je Evropska komisija.

Ovaj korak je uslijedio posle višenedeljnih tenzija sa Rusijom i tehničkih diskusija unutar EU o tome kako temeljno primijeniti sankcije bloka na ruske proizvode namijenjene Kalinjingradu. Vilnjus je pažljivo provjerio ruske pošiljke, što je izazvalo snažan odgovor Moskve, koja je optužila EU da je uvela "blokadu". Proteklih nedjelja, EU je naglasila da će ograničenja biti u skladu sa tehničkom primjenom njenog režima sankcija, negirajući bilo kakvu "blokadu" eksklave pošto je civilna roba mogla da prođe, a nijedan željeznički prevoz nije efektivno zaustavljen.