Svijet

RUSIJA BRUTALNO OPTUŽILA AMERIKU! "Došlo je vreme da priznaju svoju ulogu u puču u UkrajinI" - Majdan je JAVNA TAJNA!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ruski zvaničnici navode da je konačno došlo vreme da Sjedinjene Američke Države priznaju svoju ulogu u državnom udaru u Ukrajini 2014. prilikom Majdanskog puča.

Izvor: Profimedia

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je govorio o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u Majdanskom puču 2014. godine u Ukrajini. Rekao da je da je došlo vreme za priznanja.

"Vreme je da Sjedinjene Američke Države priznaju svoju ulogu u državnom udaru u Ukrajini 2014. godine. Opšte je poznato da su Sjedinjene Američke Države pokušale da svrgnu predsednika Venecuele. Sada se čeka priznanje ključne uloge u ilegalnom puču na Majdanu u Ukrajini 2014. godine što je takođe javna tajna", rekao je Poljanski, prenosi ruska novinska agencija "TASS".

Poljanski je tako komentarisao priznanje nekadašnjeg visokog zvaničnika Bele kuće i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da je učestvovao u pripremama izvođenja državnih udara u inostranstvu. Bolton je u razgovoru za "CNN" izjavio da postupci bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, koji su doveli do napada na Kapitol 6. januara 2021. godine, nisu predstavljali pokušaj državnog udara za koji je naveo “da zahteva lukavo i razrađeno planiranje”.

Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara, ne ovde već na drugim mestima, znam da je potrebno mnogo rada, a on to nije uradio”, dodao je Bolton.

Kako je došlo do Majdanskog puča u Ukrajini 2014. godine?

Evromajdan je termin koji se upotrebljava za masovne demonstracije u Ukrajini koje su počele 21. novembra 2013. nakon što je vlada koja je izabrana nakon parlamentarnih izbora 2012. odbila da potpiše sporazum o bližoj integraciji Ukrajine sa Evropskom unijom. Demonstracije su kulminirale 22. februara 2014. smenom predsednika Viktora Janukoviča (koja je protivna članu 11 Ustava Ukrajine), i ruskom "aneksijom" Krima 16. marta 2014. nakon kojeg ova autonomna republika biva priključena Rusiji i potpisivanjem 21. marta 2014. sporazuma o integraciji sa Evropskom unijom od strane nove "revolucionarne" ukrajinske vlade. Ukrajinski tužioci, koji su pokrenuli krivični postupak protiv Janukoviča zbog masovnih ubistava civila, saopštili su da su 104 osobe ubijene, a 2.500 povređeno kao rezultat nasilnih akcija vlasti protiv demonstranata od 18. do 20. februara 2014.

Tagovi