Svijet

NAJBRŽA AJKULA NA SVIJETU SE POJAVILA U POPULARNOM LJETOVALIŠTU! Duga skoro 3 metra i pliva 70 na sat!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Podvodni fotograf David Jara, rekao je da je "vidio veliku crnu sjenku u pokretu" u vodi oko Garafa u Barseloni.

Izvor: MONDO/YouTube/screenshot

Najbrža ajkula na svijetu koja može da pliva brzinom od 70 kilometara na sat i dugačka je oko 2,5 metra, primijećena je kako vreba na španskoj obali popularnoj među turistima, izazivajući strah za njihovu bezbjednost.

Ova posebna mako ajkula bila je duga 2,5 metara, što nije ništa u poređenju sa 5 metara koje ova vrsta može da dosegne. To će možda malo utješiti turiste i lokalno stanovništvo oko Garafa u Barseloni, koji će sada biti oprezni da uđu u vodu. Zvijer je snimljena prošle nedelje tokom ekspedicije Udruženja kitova.

Podvodni fotograf David Jara, koji je snimio slike zajedno sa Karlosom Molinom, rekao je za El Pais: "Vidjeli smo veliku crnu sjenku u pokretu. Bili smo malo zbunjeni. Ali odjednom smo vidjeli da nešto viri iz mora. Prvo smo mislili da je riba-sunce, ali ubrzo smo primijetili leđno peraje. Onda smo prišli, stali na bezbjednu udaljenost i ajkula je takođe prišla čamcu. Bilo je impresivno."

Tim u početku nije znao koja je vrsta ajkule, pa su uskočili u vodu kako bi je bolje pogledali. Rekli su da nikada nisu naišli na ovu vrstu na ovoj obali za 10 godina ekspedicija.

Morski biolog Klaudio Barija potvrdio je: "Nemam zapis o mako ajkuli iz podmorja u španskom Mediteranu." I uprkos tome što je potencijalno loša vijest za plivače, Barija je dodao da je susret "dobar znak" za mediteranski ekosistem. To je zato što je mako ugrožena vrsta.

Ajkule su ove godine već odnele živote šest osoba, a najmanje 33 osobe su povrijeđene tokom žestokih napada. Zabrinjavajuće je da je od januara prijavljeno 39 napada, a preživjeli su ostali sa užasnim ranama.

Strašne povrede zadobilo je 26 muškaraca i 13 žena koji su preživjeli susret sa ajkulom, a jedna žrtva je bila osmogodišnja djevojčica.

Tagovi