Svijet

PARAGLAJDERA VETAR ODNEO U KROŠNJU! Još dve turistkinje u TEŠKOM STANJU, skočili sa 200 metara pa nisu mogli da slete!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Ljubitelje ovog adrenalinskog sporta iznenadila je turbulencija u Sloveniji koja im je onemogućila da se bezbedno spuste na zemlju!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/YouTube/screenshot/easygliderful

Troje stranih turista teško su povređena u nesreći prilikom padobranskog letenja (paraglajdinga) kod Tolmina u zapadnoj Sloveniji, gde se nalaze atraktivne lokacije za ovaj ekstremni sport.

Kako je objavila lokalna policija, radilo se o grupici od desetak ljubitelja adrenalinskog, ali i ne bezopasnog sporta koje je prilikom skoka na visini 200 metara iznenadila turbulencija vazduha, što im je onemogućilo siguran spust na zemlju, pa su morali da intervenišu pripadnici gorske službe spašavanja i hitna pomoć.

Sve se dogodilo oko deset sati, a najteže sletanje imale su 42-godišnja Amerikanka i 58-godišnja Australijanka. One su zbog teških fizičkih povreda helikopterom prebačene u bolnicu u Ljubljani, dok je lakše povređen 23-godišnji Danac, kojeg je vetar odneo u krošnju visokog drveta, pa mu je bila potrebna pomoć spasilaca.

Ovaj sport ima mnogo poštovalaca u svetu, koje privlače atraktivne lokacije u Sloveniji koje se reklamiraju u reklamama za ljubitelje adrenalinskih sportova, ali svake godine ima nezgoda, pa i onih sa smrtnim ishodom.

Poslednji takav slučaj dogodio se sredinom prošlog meseca, kada je na nepristupačnom, teškom i strmom terenu u blizini vrha Stol nad Kobaridom u Julijskim Alpima pronađeno telo 49-godišnjeg paraglajdera iz Nemačke.

Nekoliko meseci pre toga na sličan način poginuo je njegov sunarodnik, 55-godišnji Nemac, koji je posle sat vremena lebdenja kod Nove Gorice pao na njivu sa visine od deset metara.