Svijet

STRAH I PANIKA U UKRAJINI - ZELENSKI TUŽAN JER DŽONSON ODLAZI! Izgubili su saveznika, šta će biti sa isporukom oružja?

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Predsednik Ukrajine je negativno reagovao na vest o povlačenju Borisa Džonsona sa funkcije.

Izvor: Profimedia

Kada je Boris Džonson konačno najavio da će se povući sa mesta britanskog premijera u četvrtak, nakon očajničkih pokušaja da zadrži vlast uprkos istorijskoj pobuni vlade, njegova odluka je izazvala osećaj olakšanja širom Vestminstera. U Kijevu je to dočekano sa očajem.

Džonson je bio jedan od najglasnijih pristalica Ukrajine koji je učestvovao u odbrani od napada Rusije, a njegov odlazak je izazvao strahove da je podrška Ujedinjenog Kraljevstva toj zemlji, vredna 3,8 milijardi funti  što je oko 4,6 milijardi dolara do sada, ove godine može početi da se smanjuje.

Sa čitavim zapadnim svetom koji stoji iza toga, Ukrajini ne nedostaje pristalica. Ali Džonson je bio viđen kao poseban saveznik u Kijevu. Početkom aprila postao je jedan od prvih stranih lidera koji je krenuo na nesigurno putovanje u ukrajinsku prestonicu, a zatim se vratio u još jednu iznenadnu posetu prošlog meseca.

Džonson je uspostavio bliske odnose sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je rekao da je tužan što ga vidi kako odlazi.

"Svi smo dočekali ovu vest sa tugom. Ne samo ja, već i celo ukrajinsko društvo", rekao je Zelenski Džonsonu u telefonskom razgovoru u četvrtak, saopštila je njegova kancelarija.

"Ne sumnjamo da će podrška Velike Britanije biti sačuvana, ali vaše lično vođstvo i harizma su je učinili posebnom", dodao je Zelenski.

Kristin Berzina, viši saradnik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u Nemačkom Maršal fondu Sjedinjenih Država, rekla je da je Džonsonova ličnost, pored vojne podrške Ujedinjenog Kraljevstva, igrala veliku ulogu u načinu na koji ga Ukrajinci vide.

"Glasna i drska Džonsonova podrška ukrajinskoj borbi... stoji u oštroj suprotnosti sa potcenjenom podrškom koju je dao nemački kancelar Olaf Šolc. Ovde je bio lider velike evropske sile, nuklearne sile, koji se nije plašio da podrži Ukrajinu i pozvati Rusiju", rekla je ona za CNN.

Dok se francuski predsednik Emanuel Makron suočio sa kritikama Zelenskog, koji ga je optužio da pokušava da umiri ruskog predsednika Vladimira Putina, Džonsona se uvek smatralo nedvosmislenim pristalicom.

Odlazeći britanski premijer toliko je popularan u Ukrajini da je nekoliko gradova već predložilo da se ulice imenuju po njemu. Kada je objavljena vest o njegovoj ostavci, vodeći lanac supermarketa Silpo je svom logotipu dodao ilustraciju Džonsonovog zaštitnog znaka neuredne plave kose.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je Džonsona "herojem", dok je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da je britanski lider "čovek bez straha, spreman da rizikuje za cilj u koji veruje".

Koliko je Velika Britanije pomogla?

U januaru je, pod Džonsonovim uputstvima, vlada Ujedinjenog Kraljevstva poslala svoju prvu seriju oružja Ukrajini  2.000 protivtenkovskih projektila. Od tada je usledilo stalno snabdevanje oružjem i municijom. Prema saopštenju britanske vlade, Velika Britanija je najavila vojnu podršku Ukrajini od 2,3 milijarde funti (2,77 milijardi dolara) od izbijanja rata krajem februara – više nego bilo koja druga zemlja osim Sjedinjenih Država. Ova vrsta pomoći teško da će prestati sa odlaskom Džonsona.

"Podrška Ukrajini deli se širom britanskog političkog spektra – levo i desno, političke klase i vojno-administrativne klase... njegov odlazak neće imati nikakvog uticaja, osim što njegov naslednik neće biti tako harizmatičan“, rekao je Glin Morgan, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sirakuzi .