Svijet

BJELORUSIJA U VELIKOM PROBLEMU, PRIJETI IM BANKROT: Naljutili međunarodne kreditore, dat im rok do 13. jula

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Dugoročni rejting Bjelorusije je snižen nakon odluke Nacionalne banke Bjelorusije da plaćanja obaveza po evroobveznicama budu u rubljama umjesto u američkim dolarima.

Izvor: Youtube/euronews (in English)/printscreen

Međunarodna rejting agencija čije je sjedište u Londonu, Fič rejtings, snizila je dugoročni rejting Bjelorusije sa "CCC“ na "C“.

Time je ova zemlja na korak od bankrotstva, prenosi novinite.com. Snižavanje rejtinga usledilo je nakon odluke Vijeća ministara i Nacionalne banke Bjelorusije da plaćanja obaveza po evroobveznicama budu u rubljama umjesto u američkim dolarima, piše bugarski medij.

"To je u suprotnosti sa obavezama iz ugovora o obveznicama, koji ne dozvoljava poravnanja u alternativnim valutama“, naglašavaju iz agencije.

Ako bjeloruske evroobveznice ne budu isplaćene do kraja grejs perioda 13. jula, Fič će to smatrati bankrotom i sniziti rejting Bjelorusije na "RD“ (ograničeno bankrotstvo) a onda i na "D“ (bankrot). Takav status će imati sve dok Bjelorusija ne normalizuje svoje odnose sa međunarodnim kreditorima“, upozoravaju iz agencije.

Tagovi