Svijet

"RUSKA SNAGA JE OGROMNA, DALEKO SMO SUPERIORNIJI!" Nakon Putinove izjave oglasio se Kremlj - Poraz Rusije je apsurdan!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Dmitrij Peskov komentarisao je izjavu ruskog predsednika da su "tek počeli u Ukrajini".

Izvor: YouTube/Screenshot/Guardian News/Profimedia

Zapažanje predsednika Vladimira Putina da ruske trupe u Ukrajini "još ništa nisu ni počele" jednostavno govori da je Moskva daleko superiornija u svojoj vojnoj snazi, pojasnio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je u četvrtak izazvao zapadne lidere koji pokušaju da izvojevaju pobedu na bojnom polju u Ukrajini: "Čujemo da žele da nas pobede na bojnom polju. Šta reći, neka pokušaju", rekao je on.

Predsednik je "jednostavno podsetio da su vojni potencijali (Ukrajine i Rusije) nemerljivi", rekao je Peskov. "Ruska snaga je toliko ogromna da je samo mali deo nje angažovan u specijalnoj vojnoj operaciji", dodao je zvaničnik.

Zapadna očekivanja da Ukrajina može vojno da pobedi Rusiju su "apsurdna i samo doprinose patnji ukrajinskog naroda", dodao je on.

SAD i njihovi saveznici su kao svoj cilj u Ukrajini proglasili strateški poraz Rusije, a velike pošiljke oružja, kao i vojne obuke, omogućavaju kijevskim snagama. Najviši zapadni zvaničnici su izjavili da će Ukrajina uz njihovu pomoć uspeti da pobedi Rusiju na bojnom polju. Ukrajinska vlada je pristala i prekinula mirovne pregovore sa Rusijom, koji su vođeni tokom prvog meseca sukoba. Moskva veruje da je Kijev bio pritisnut da zauzme svoju beskompromisnu ​​poziciju od strane zapadnih pristalica.

Nakon Putinove izjave oglasili su se i zvaničnici drugih zemalja, pa je tako Linas Linkevičijus, bivši šef diplomatije i odbrane Litvanije, članice NATO koja deli granicu sa Rusijom, prokomentarisao danas najnovije Putinove pretnje.

"Putinova izjava da je 'Rusija tek počela u Ukrajini' znači samo jedno - da je toliko zapeo da će ići do kraja bez obzira na resurse kojima raspolaže. Tempo zapadne vojne pomoći Ukrajini mora da se udvostruči ili čak da se utrostruči", napisao je Linkevičijus na Tviteru.