Svijet

TRENUTAK PRIJE UBISTVA ABEA - ATENTATOR SVE VRIJEME STAJAO TU! Odjednom se začula vriska - pao je na zemlju sav u krvi

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Napadač na Šinza Abea, nekoliko trenutaka prije nego što će izvršiti atentat, stajao je iza leđa bivšeg japanskog premijera.

Izvor: Profimedia

Pojavile su se zastrašujuće fotografije trenutka kada osumnjičeni ubica Šinza Abea ležerno stoji iza njega neposredno prije nego što će pucati na bivšeg japanskog premijera.

Na fotografiji se vidi Abe kako počinje govor na skupu u zapadnoj regiji Nara, osmjehujući se dok okupljeni oko njega aplaudiraju. Samo nekoliko koraka iza njih stajao je čovjek u vojničkim pantalonama i sa torbom na ramenu.

U roku od nekoliko minuta nakon što je političar koji izaziva podjele počeo svoj govor, taj isti čovjek, identifikovan kao veteran Tetsuja Jamagami, prišunjao se Abeu i ispalio nekoliko hitaca.

Na objavljenim snimcima Abe, obučen u tamnoplavo odijelo, podiže pesnicu tokom svog strastvenog govora, kamera se zatim zatresla, dok su odjeknula dva pucnja. Abe se srušio na ulici, a košulja mu je bila natopljena krvlju.

U sljedećem trenutku, obezbjeđenje skače na istog čovjeka koji je nekoliko trenutaka ranije bio na slici iza političara. U blizini na zemlji vidi se velika dvocjevna naprava. Čini se da je to kućni ručno rađen pištolj, što objašnjava kako je Abe mogao biti upucan u zemlji sa nekim od najstrožih zakona o oružju na svijetu.

Bivši premijer je helikopterom prebačen u bolnicu, ali nije disao i srce mu je stalo. Ljekari su se borili da spasu Abea, ali je preminuo oko pet i po sati nakon što je pucano.

Iskrvario je nasmrt, imao je dvije duboke rane, jednu na desnoj strani vrata, rekao je lekar na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija. Bivši lider nije imao vitalne znakove kada je doveden. Bio je to prvi atentat na aktuelnog ili bivšeg japanskog premijera od dana predratnog militarizma 1936. godine.

Napadač je odmah uhapšen, a kako je NHK izvijestio on je policiji rekao da je "bio frustriran bivšim premijerom i da je ciljao Abea sa namjerom da ga ubije“.

Tagovi