Svijet

SKANDAL U NJEMAČKOJ - VOJNICI KRALI ORUŽJE DA UDARE NA RUSE! Planirali razorni napad, ovako bi osakatili Krim!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Njemački vojnici uhapšeni su zbog sumnje da su krali vojnu opremu.

Izvor: Shutterstock/Heiko Barth

Među desetinama osumnjičenih za niz provala u vojne baze bila su dva vojnika Bundesvera koji su htjeli da iskoriste ukradeni eksploziv da unište most između Krima i ruskog kopna, izvijestio je njemački tabloid, pozivajući se policijski izvori, prenosi RT.

"Serija provala, dugih istraga, ludi plan: kako su njemački vojnici željeli da intervenišu u ukrajinskom ratu", napisao je u naslovu nedjeljnik "Stern" iz Hamburga. Dalje se u policijskim izvještajima detakljno opisuje istraga lanca krađe u kojem su učestvovala ukupno četiri vojnika Bundesvera i osam drugih osumnjičenih koje je policija u Kilu uhvatila. Hapšenja su se zapravo dogodila 22. maja, uz malu ili nikakvu pažnju medija, pošto je istraga bila fokusirana na provale u vojne objekte i krađu oružja, eksploziva i druge municije za preprodaju na crnom tržištu. 

Tokom razgovora koje je pratila policija, dvojica muškaraca razgovarali su o vrsti i količini materijala koji će im biti potrebni za rušenje mosta između Krima i Tamanskog poluostrva koji je dug 19 kilometara, rekavši da je to jedan od načina da pomognu Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Neposredno prije nego što su uhapšeni, zavjerenici su pokušali da ukradu ronilačku opremu iz pomorskog objekta Ekernferde u blizini Kila. Policija je saopštila da su planirali da otputuju u Ukrajinu nekoliko dana kasnije. U kući dvojice vojnika pronađeni su municija, oružje i eksploziv.