Svijet

"AMERIKA PLANIRA DIREKTAN NAPAD NA RUSIJU!" Šok tvrdnje generala - NATO šalje vojsku pod jednim izgovorom a ovo je plan!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

SAD žele da pokrenu napade iz Poljske i baltičkih država, tvrdi šef vojne obavještajne službe Bjelorusije.

Izvor: Profimedia

"SAD prave planove za direktan rat protiv Rusije i njenog saveznika Bjelorusije", upozorio je u četvrtak šef bjeloruske vojne obavještajne službe Ruslan Kosigin.

"Scenario postaje sve vjerovatniji jer rat u Ukrajini i drugi načini da se povrede dvije nacije propadaju. Teritorija Poljske, kao i baltičkih država, pretvara se u poligon sa kojeg SAD planiraju da pokrenu novi krvavi sukob u Evropi gdje su glavne mete Ruska Federacija i njen saveznici", rekao je general-major Kosigin.

On je naveo prisustvo trupa NATO-a za obuku za brzo raspoređivanje u istočnoj Evropi i razvoj antibalističkih raketnih sistema u regionu kao dokaz krize koja prijeti. Dodatni dokaz, tvrdi on, su "opasni pokušaji nekih poljskih političara da pokrenu povratak takozvanih istorijski poljskih regiona" u zapadnoj Ukrajini i Bjelorusiji.

General je rekao da njegova agencija vjeruje da se zapadne zemlje spremaju za napad na Bjelorusiju i Rusiju pod maskom odvraćanja Rusije od invazije, čime NATO opravdava svoje vojno jačanje u istočnoj Evropi. Bjelorusija "ne favorizuje" scenario rata, ali će djelovati odlučno, ako se on ostvari, dodao je Kosigin.

On je rekao da eskalacija postaje sve realnije jer "Zapad dolazi do spoznaje da tradicionalne metode hibridne agresije protiv Rusije i Bjelorusije ne daju rezultate koje želi".

"Direktna konfrontacija sa Poljskom i baltičkim narodima, ako ona počne, bila bi slična neprijateljstvima u Ukrajini", rekao je Kosigin. Ukrajina je "namjerno napumpana oružjem od 2014. Ona je bila obučena da se bori, a posebno protiv Rusa", ​​tvrdi on.

"Nažalost, slična antiruska, a u posljednje vrijeme i antibeloruska osjećanja su ubrizgana na isti način u umove građana Poljske i baltičkih država", dodao je on.