Svijet

RUSIJA DOBIJA POJAČANJE: Putin se oglasio i otkrio ko se vratio u zemlju: "Shvatili su da je život kod kuće bolji"

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ruske vlasti saopštile su da se veliki broj visokoprofilisanih stručnjaka vratio u zemlju.

Izvor: Profimedia

"Većina IT stručnjaka koji su napustili Rusiju se već vratila", rekao je predsjednik Rusije, Vladimir Putin. Prethodno je Premijer Mihail Mišustin još u maju rekao da se vratilo 85 odsto IT profesionalaca koji su napustili zemlju.

"Neko je uplašen, neko je sumnjao da bi ovde bilo moguće efikasno raditi. Ali uspjeh rada se sastoji od mnogo komponenti - državne podrške, uslova života. Mnogo", rekao je on i naglasio da vlasti ni na koji način nisu spriječile njihov odlazak.

Pod ovim uslovima, ruske vlasti su preduzele mjere, uključujući podršku kompanijama u IT industriji. Konkretno, za naredne dvije godine za njih je određena nulta stopa poreza na dohodak, njihovi zapošljeni mogu da dobiju povlašćene hipoteke, a mladi specijalisti mogu da dobiju odlaganje od regrutacije.

"Mnogi su se vratili jer je jedno živjeti u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saratovu, Hanti-Mansijsku, a drugo je živjeti sa susjedima. I tamo je dobro, ali je bolje kod kuće", rekao je Putin na sastanku sa pobjednici takmičenja Lideri Rusije.

Tagovi