Svijet

AFERE DŽONSONA KOJE SU GA ODVELE U PROPAST! Tri seksualna skandala i korona žurka, poslanici napustili brod koji tone!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Svi skandali koji doveli Borisa Džonsona na rub propasti!

Izvor: Youtube/BBC News

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je danas sa predsednikom Torijevaca i odlučio je da podnese ostavku. Članovi njegovog kabineta i stranke počeli su da napuštaju "brod koji tone", a sve se to desilo zbog nekoliko skandala. Uz žurke tokom "lokdauna" u redovima Torijevaca su se nagomilali i seksualni skandali.

U jeku skandala veliki broj državnika, oko 55, je u poslednja 24 sata podnelo ostavku.

Iako ovo svakako nije prvi skandal ove administracije, čini se da je izvinjenje premijera da nije shvatao da jedan član parlamenta koji je optužen za seksualne prestupe ne može da obavlja određene funkcije i da bi trebalo da vrati mandat bila kap koja je prelila čašu. Njegovi protivnici osuli su na Džonsona rafalnu paljbu.

Napastvovao muškarce

Poslanik Kris Pinčer optužen je da je pijan neprimerno dodirivao dvojicu muškaraca u jednom privatnom klubu, pa je Džonson odgovarajući na poslanička pitanja morao da objašnjava svoja saznanja o tome. Navodno je bio o tome obavešten, ali nije ništa preduzeo.

"Popio sam previše. Sebe i druge sam doveo u nepriliku, što je poslednje što sam želeo da učinim”, citira BBC Pinčera koji je molio za oproštaj i podneo ostavku (Whip).

Skandali sa kolegama

Džonson je bes javnosti navukao na sebe i zbog svojih komplikovanih odnosa sa kolegama. Otkriveno je da je pokušao da zataška da je vetaran Torijevaca i bivši ministar za Bregzit Oven Paterson kršio pravila o lobiranju tako što je više puta koristio svoj položaj poslanika da promoviše kompanije koje su ga plaćale. Džonson je čak pokušao da zaustavi kaznu za Patersona i da prepravi pravilnik.

Bes javnosti sručio se na premijera i nakon što je stao u zaštitu Meta Henkoka, ministra uhvaćenog u preljubi. Britanske tabloide preplavile su fotografije na kojima se vidi da oženjeni Henkok ljubi svoju pomoćnicu. Nakon Henkokovog izvinjenja, Džonson je rekao da prihvata izvinjenje i da smatra slučaj zatvorenim. Javnost nije bila zadovoljna što premijer brani ministra preljubnika, ali Džonson se nije obazirao. Čak nije želeo ni da kaže da li je on smenio Henkoka ili je Henkok sam podneo ostavku.

Žurka tokom lokdauna

Skandal po kojem će se pamtiti mandat Borisa Džonsona i koji ga je ponovo doveo na rub propasti je "partigejt". Reč je o žurkama koje su održavane u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu 10 dok je u ostatku zemlje na snazi bio strogi lokdaun zbog pandemije korona vriusa. 

Džonson i njegova supruga Keri, ignorisali su pravila i lokdaun i zabavljali se uz alkohol u prisustvu velikog broja ljudi. Ostatak Britanaca u to vreme ne da nije mogao da partija, jer je bilo dozvoljeno okupljanje najviše dve osobe.

Privatan život i ljubavnice

Džonson verovatno ima najburniji privatan život. Do skoro nije bilo jasno ni koliko dece ima (sve dok sam slučajno nije otkrio da ima šestoro), očinstvo nad jednim detetom nije ni želeo da prizna, a njegove ljubavnice rado su iznosile u medije čak i detalje iz spavaće sobe. U medijima se pisalo da zapravo ima osmoro dece. Bio je u vezi sa Dženifer ArkuriJavnost je otkrila i da je tokom veze sa Dženifer, u vreme kada je bio gradonačelnik Londona, pomagao njenim firmama da dobiju posao sa gradom.

Pad podrške

Jedan od Džonsonovih partijskih drugova je izjavio da je Džonson "gotov" i da "ne bi trebalo da produžava agoniju".

BBC izveštava da je Džonson ovih dana pokušavao da utvrdi kako će se ostali ministri ponašati, odnosno da li će ga podržati. Politički urednik Kris Mejson smatra da je najveća opasnost po pitanju kabineta za njega zapravo prošla, bar za sada, ali i da je premijerova pozicija "daleko od sigurne". Iza njega i dalje stoji nekoliko ministara, među kojima i šefica britanske diplomatije Liz Trus, koja je izjavila da ga podržava "sto odsto".

(MONDO)