Svijet

OVO SE DOGODILO PRVI PUT OD POČETKA RATA: Objavljene fotografije sukoba u Ukrajini – 24 sata kakva se ne pamte!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Vojne snage Rusije i Ukrajine učestvuju u žestokim borbama od 24. februara, ali posljednji dan je bio drugačiji...

Izvor: YouTube/Printscreen/Battle Order

Na Tviteru su objavljene fotografije napredovanja ukrajinske i ruske vojske, a po prvi put od početka rata nije bilo promjena na ovom planu, odnoso, nijedna strana nije prisvojila (ili povratila) teritorije veće je situacija nepromijenjena.

"Po prvi put u 133 dana rata, procjenjujemo da nema promjena od naše posljednje mape. Ni ukrajinski ni ruski izvori nisu polagali pravo na nove teritorije", navodi se u objavi na Tviter profilu "TheStudyofWar" koji pomno prati nova pomjeranja na bojištima i dešavanja u ratu u Ukrajini.

Sporiji tempo u napredovnju ruskih snaga je možda zbog toga što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio pauzu u invaziji na Ukrajinu u ponedjeljak, nakon što je Moskva iznijela veliku pobjedu u zauzimanju oblasti Lugansk na istoku Ukrajine.

Putin je, tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, rekao da sve jedinice uključene u ofanzivu u Lugansku treba da se odmore kako bi "nagomilale snagu", prenijeli su tada državni mediji. "Jedinice koje su učestvovale u aktivnim borbama i postigle uspjeh, pobjede na luganskom pravcu, naravno, treba da se odmore, da povećaju svoje borbene sposobnosti", rekao je Putin.

Ruske snage su u nedjelju primorale ukrajinske vojnike da se povuku iz Lisičanska, posljednjeg ključnog grada pod njihovom kontrolom u regionu Luganska. 

Ukrajinska vojska je prije nekoliko dana i zvanično izgubila Sjeverodonjeck. Borbe se i dalje vode po periferiji, ali ukrajinska vojska je morala da se povuče.

Tagovi