Svijet

PROCURIO SNIMAK POVLAČENJA UKRAJINACA IZ SJEVERODONJECKA! Rusi i Čečeni ih jure tenkovima! (VIDEO)

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Pojavio se snimak povlačenja ukrajinske vojske iz Sjeverodonjecka dok ih jure Rusi i Čečeni u tenkovima T-64BV.

Izvor: Twitter/@RALee85/Printscreen

Ukrajinska vojska je prije nekoliko dana i zvanično izgubila Sjeverodonjeck. Borbe se i dalje vode po periferiji, ali ukrajinska vojska je morala da se povuče. Po svaku cijenu su Ukrajinci željeli da izvuku svakog vojnika iz Sjeverodonjecka kojeg su mogli. Prevozna sredstva se nisu birala, ali su svi mostovi preko rijeke "Sjeverski Donjeck" bili porušeni, njih četiri. Zbog toga su ukrajinci morali da koriste amfibijska vozila PTS-2 prilikom povlačenja.

Na Tviteru se pojavio i snimak povlačenja. Na snimku se vidi amfibijsko vozilo PTS-2 i nekoliko ukrajinskih vojnika koji se nalaze u njemu. Oni su prvo prešli rijeku, a onda ubrzali čim su izašli na kopno jer ih jure ruske i čečenske trupe u tenkovima T-64BV.

Vojnici koji  nisu uspjeli da se domognu amfibije, koristili su gumene čamce. Ukrajinska vojska je povezala obje obale rijeke kanapom, a u vodu su postavljeni gumeni čamci koji su prebacivali preživjele ukrajinske vojnike preko rijeke ka lisičansku koji su posle par dana u munjevitom prodoru zauzeti.