Svijet

RUSI JURIŠAJU NA NOVI GRAD! "Tu će biti velika bitka, svi znamo šta slijedi" - Ukrajinci spremni za NAJGORI SCENARIO!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Nakon što je Rusija zauzela Lisičansk, otkriveno je koja je sledeća meta - grad na istoku Ukrajine, Slovjansk.

Izvor: YouTube/Screenshot/Guardian News/Profimedia

Linija fronta se pomjera istočno prema gradu Slovjansku nakon što je Rusija zauzela Lisičansk i veći dio Donbasa. Ovaj grad je navodno sledeća meta trupa Vladimira Putina jer predstavlja "stratešku okosnicu" za dalje osvajanje teritorija, prenosi "AP".

"Svi znaju da će biti velika bitka u Slovjansku", rekao je za "AP" jedan vojnik čije ime nije objavljeno iz bezbjednosnih razloga.

Drugi vojnik, 23-godišnji računovođa koji se priključio odbrani kad je počela invazija, ukazao je da ukrajinske snage prosto nemaju dovoljno oružja da se izbore protiv nadolazeće ruske armije.

"Znamo šta dolazi", rekao je on, prenosi "Al Džazira".

Guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj je rekao šta će biti glavni ciljevi Rusije.

"Rusija će prebaciti svoj glavni fokus u ratu u Ukrajini na pokušaj da zauzme čitav oblast Donjecka, nakon što je osvojila susjedni Lugansk, a očekuje se da će se gradovi Slovjansk i Bahmut posebno naći na meti dok Rusi pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad čitavim regionom Donbasom u istočnoj Ukrajini", rekao je Gajdaj.

Gradonačelnik Slovjanska, Vadim Lijak, rekao je za "AP" da se grad sada granatira najmanje četiri do pet puta dnevno, a da se upotreba kasetne municije povećala u protekloj nedelji. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je ruska vojska u nedelju granatirala višecijevnim raketnim sistemima i sovjetskim “smerč” raketama Slovjansk i Kramatorsk, kao i Harkov.

"Samo u Slovjansku je šestoro mrtvih, a oko 20 ranjenih. Djevojčica je umrla, njeno ime je bilo Jeva. Napunila bi 10 u avgustu ove godine", rekao je on.

Zelenski takođe je istakao da Rusija ima dovoljno oružja da uništi svaki grad u Ukrajini.

"Rusija ima dovoljno sistema ‘smerč‘, ‘uragan‘ i ‘grad‘ da uništi svaki grad u Ukrajini. Sada su akumulisali svoju najveću vatrenu moć u Donbasu", rekao je ukrajinski predsjednik.

Tagovi