Svijet

VIJORI SE UKRAJINSKA ZASTAVA NA ZMIJSKOM OSTRVU! Ukrajinci ponosni: Teritorija je vraćena, vojna operacija ZAVRŠENA!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Rusija je saopštila da se u četvrtak povukla sa Zmijskog ostrva kao "gest dobre volje".

Izvor: Twitter/@DPSU_ua

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je danas ukrajinska vojska, nakon što su se prošle nedelje ruske snage povukle sa strateškog položaja.

"Vojna operacija je završena i teritorija (Zmijsko ostrvo) je vraćena pod jurisdikciju Ukrajine", rekla je portparolka Južne vojne komande Ukrajine Natalija Humenjuk na konferenciji za novinare.

Neki analitičari kažu da bi povlačenje Rusije sa Zmijskog ostrva kod jugozapadne obale Ukrajine moglo da ublaži rusku blokadu ukrajinskih luka. Strani diplomata sa sjedištem u Kijevu rekao je Rojtersu da to još uvijek nije dovoljno za bezbjedan tranzit ukrajinskog žita.

"Postoji potreba za razminiranjem, a Rusija i dalje ima sposobnosti (vojna plovila, obalske odbrambene sisteme i nadmoć u vazduhu) koje će im omogućiti da zauzmu plovne puteve", rekao je diplomata.

"Turska mora da igra ključnu ulogu"

"Da bi deblokirala svoje luke i nastavila da snabdijeva žitom, Ukrajini bi bila potrebna podrška njenih saveznika i da Turska igra ključnu ulogu", dodao je diplomata.

Rusija je saopštila da se u četvrtak povukla sa Zmijskog ostrva kao "gest dobre volje" kako bi pokazala da ne ometa napore Ujedinjenih nacija da otvore humanitarni koridor koji bi omogućio isporuku žita iz Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da je protjerala ruske snage artiljerijskim i raketnim napadima.

Tagovi