Svijet

"DOBRODOŠLI U CARSTVO MRTVIH" - JEZIVA TAJNA GRADA SVETLOSTI: Ispod ulica Pariza se nalazi mesto koje ledi krv u žilama!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ispod ulica Pariza nalazi se muzej smrti, gde su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika.

Izvor: Profimedia

Pariz ima dublje i čudnije veze sa svojim podzemljem nego bilo koji drugi grad, a njegovo podzemlje spada u najraznovrsnije. "Stani! Ovo ovde je carstvo mrtvih!", piše na tabli koja dočekuje posetioce katakombi u Parizu, ogromne kosturnice u kojoj se čuvaju posmrtni ostaci miliona ljudi. 

Na ulazu u katakombe stoji još jedno upozorenje na tri jezika: "Poseta kosturnici može da ostavi jak utisak na osetljive osobe i decu". Kako bi se rasteretila prenatrpana pariska groblja i sprečile zaraze, vlasti su odlučile da premeste posmrtne ostatke iz zajedničkih grobnica. Smatra se da je u to vreme čak šest miliona posmrtnih ostataka premešteno u pariske kosturnice.

Fantazmi, strahovi i legende vekovima kruže o ovom sablasnom mestu. Tokom leta, turisti čekaju i po četiri sata da bi sišli niz 130 stepenika i prošetali duž 1,7 kilometara podzemnih galerija muzeja, smeštenog više od 20 metara ispod zemlje, na većoj dubini od metroa.

Treba reći da trasa duga 800 metara predstavlja šetnju između zidova sačinjenih od ljudskih kostiju i lobanja koje mahom potiču iz pariskih groblja koja su "prelivala" u 18. veku.

Tokom Drugog svetskog rata pripadnici pokreta otpora su koristili mrežu tunela ovih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje.

Oni koji žele legalno i organizovano da se spuste u mračno carstvo i da se suoče sa muzejom smrti, gde su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika, mogu doći do trga Denfert-Rochereau. Ako se ne bojite duhova prošlosti, možete da vidite deo mračnih pariskih tajni koji je otvoren za javnost.

Katakombe su jedna od najpopularnijih atrakcija Pariza; toliko su omiljene da se na ulaz čeka satima. Osobama sa invaliditetom, osobama sa srčanim bolestima, kao i deci ulaz se ne preporučuje. Ovde se skrnavljenje ne prašta.

Tagovi