Svijet

GLEDAJTE ANIMAL PLANET, NJOJ JE TO SPASILO ŽIVOT! Nevjerovatna borba devojke - jedan potez je KLJUČAN ZA PREŽIVLJAVANJE!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Američka tinejdžerka koja je preživjela napad ajkule na plaži u Floridi ispričala je da je njen prvi instinkt bio da udari ribu u nos.

Izvor: Youtube/Screenshot/ABCNews/National Geographic Channel

Napad se dogodio u četvrtak na plaži Kiton u okrugu Tejlor na sjeverozapadu Floride. Tinejdžerka je plivala u vodi dubokoj oko dva metra u blizini ostrva Grasi, nedaleko od plaže Kiton, kada ju je ugrizla ajkula.

I sledeće što znam jeste da mi se nešto zakačilo za nogu i pomislila sam ‘nešto nije u redu, ovo nije prirodan osjećaj‘. A onda se osvrnem i ugledam veliku ajkulu“, rekla je žrtva, 17-godišnja Edison Betia za "Dobro jutro Ameriko“ ​iz njenog bolničkog kreveta u ekskluzivnom intervjuu koji se emituje u subotu ujutro.

"Onda se sjećam da sam gledala neku emisiju o samoodbrani od ajkula na ‘Animal Planet‘ kanalu...treba je udariti u nos ili tako nešto slično. Nisam mogla da joj priđem do nosa zbog ugriza“, prisjeća se Betia.

Njen brat, Ret Vilingem, vatrogasac i tehničar hitne medicinske pomoći, potrčao je da joj pomogne, prenosi "GMA".

Vratila se i video sam i krv i sve, i vidio sam ajkulu“, rekao je Vilingem za „Dobro jutro Ameriko“.

Zatim je ispričao kako je spasao svoju sestru od gotovo sigurne smrti.

"Uskočio sam u vodu i otplivao do nje, zgrabio je i pokušao sam da je izbavim od ajkule, kao da ih razdvajam. Odgurnuo sam ajkulu i krenuo da plivam i vučem sestru ka obali i da zovem u pomoć", navodi Ret.

Vilingemova je stavila podvez na nogu da bi kontrolisala krvarenje dok ih je dobri Samarićanin čamcem vraćao na plažu, navodi njena porodica u saopštenju. Tinejdžerka je zadobila “ozbiljne povrede” i morala je da bude prebačena u bolnicu u Talahasiju, oko 50 kilometara sjeverozapadno od Kiton Biča, saopštila je šerifova kancelarija.

Bolnica Talahasi je prvobitno navela da je u kritičnom stanju. Ljekari su izvršili hitnu operaciju i uspeli su da stabilizuju tinejdžerku koja je pretrpjela veliko oštećenje desne noge, saopštila je bolnica.

"Edisonova, iz Perija, na Floridi, treba da ima drugu operaciju u subotu ‘kako bi dalje istražila stepen oštećenja njene noge‘ i utvrdila koje su opcije liječenja dostupne u cilju spasavanja njene noge”, navodi se u saopštenju bolnice i dodaje da je čeka dug oporovak.

Šerifova kancelarija je saopštila da im nije poznata vrsta ajkule koja je napala djevojku, ali da je dugačka oko 2 i po metra.

"Plivači i skaloperi se upozoravaju da budu pažljivi i da se pridržavaju protokola za bezbjednost od ajkula“, dodala je šerifova kancelarija.

Naveli su tačna pravila koja svi moraju da poštuju da bi ostali bezbjedni.

Neka pravila koja treba poštovati su: nikada ne plivajte sami, ne ulazite u vodu u blizini ribara, izbjegavajte područja poput pješčanih sprudova (gdje ajkule vole da se okupljaju), ne plivajte u blizini velikih jata ribe i izbjegavajte nagle pokrete dok ste u vodi", zaključuje šerifova kancelarija.

Napadi ajkula su se povećali širom sveta 2021. godine nakon tri uzastopne godine opadanja, iako se značajno nizak broj iz prethodne godine pripisuje zatvaranjima i ograničenjima povezanim sa pandemijom koronavirusa prema godišnjem istraživanju koje je sproveo Međunarodni dosije o napadima ajkula Muzeja prirodne istorije Floride. Florida je decenijama bila na vrhu globalne liste po broju ujeda ajkula, a trend se nastavio i 2021. godine, rekli su istraživači. Od 73 ničim izazvana incidenta zabilježena širom svijeta prošle godine, 28 je bilo na Floridi, što predstavlja 60% ukupnih slučajeva u Sjedinjenim Državama i 38% slučajeva širom svijeta. Taj broj je bio u skladu sa najnovijim petogodišnjim godišnjim prosjekom na Floridi od 25 napada ajkula.

Tagovi