Svijet

IZVRŠENO PUTINOVO NAREĐENJE, RUSIJA IMA NOVI ZAKON! Parlament ga usvojio, a mnogi su u strahu - UPOZORENJE SE OBISTINILO

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Rusija ima novi zakon o stranim agentima, a usvojen je većinom u ruskom parlamentu.

Izvor: Prrofimedia/duma.gov.ru/screenshot

Rusija je odlučila da pooštri zakon o stranim agentima, prema kojem će sve organizacije ili pojedinci, koji su primili neki oblik podrške iz inostranstva ili su pod nekim oblikom stranog uticaja, biti smatrani stranim agentima.

Zakon, koji stupa na snagu početkom decembra, usvojen je većinom u ruskom parlamentu. Do sada je rusko zakonodavstvo NVO moglo da proglasi stranim agentima samo ako su finansirane novcem iz inostranstva.

Kritičari su nedeljama upozoravali na zatezanje koje se sada obistinilo. Oni strahuju da će rusko pravosuđe preduzeti još više politički motivisane mere protiv pripadnika opozicije i neistomišljenika jer je novi zakon tako neodređen.

"Sada zaista svako može biti proglašen stranim agentom", piše nezavisni novinski portal Meduza, koji se već mesecima nalazi u relevantnom registru ruskog Ministarstva pravde.

Pojedini ruski mediji se žale da su zbog zakona izgubili važne oglašivače i da zbog toga više nisu u mogućnosti da sami sebe finansiraju. Licima označenim kao strani agenti sada je takođe zabranjeno da predaju u ruskim školama.

Od početka rata u Ukrajini pre više od četiri meseca, Rusija je sve više represivna prema kritičarima unutar svojih granica, prema aktivistima za ljudska prava. Brojni nezavisni mediji su blokirani ili prestali sa radom pod pritiskom vlasti.

Tagovi