Svijet

NOVE INFORMACIJE O IZVOZU ŽITA IZ UKRAJINE: Moskva dala čvrsto obećanje, rekao šta je Rusija sprema da uradi!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ministar spoljnih poslova Rusije saopštio je u srijedu detalje razgovora sa generalnim sekretarom UN.

Izvor: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom potvrdio da je Rusija spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdijevanjem hranom i đubrivom. 

"Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze u vezi sa izvozom hrane i đubriva uprkos činjenici da je sprovođenje tih obaveza značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država i narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona", rekao je Lavrov, a navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju se naglašava da je Lavrov primijetio da postoji raspoloženje za angažovanje u koordinaciji sa UN na smanjenju prijetnje od izbijanja prehrambene krize.

"Ministar Lavrov je detaljno predstavio ruske procjene trenutnog stanja u Ukrajini, Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) u kontekstu problema sa isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta. Naglašeno je da je izvoz ukrajinskog žita otežan zbog miniranja Crnog mora od strane režima u Kijevu", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da su Lavrov i Gutereš istakli važnost efektivne implementacije centralne koordinacione uloge UN u interesu razvoja pravog odgovora na aktuelne izazove, prenio je portal Sputnjik.

Tagovi