Svijet

KIJEV GODINAMA OBMANJIVAO SVIJET: Bivši predsjednik Ukrajine otkrio sve - za sve je okrivio PROTIVNIKA!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Bivši predsjednik Ukrajine, Petro Porošenko, govorio je o sukobu Rusije i Ukrajine.

Izvor: Printscreen/Youtube/TRT World

Nekadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je prekid vatre u Donbasu 2015. godine, o kojem je pregovarao sa Rusijom, Francuskom i Njemačkom "bio samo obmana sa ciljem da se Kijevu kupi vrijeme da obnovi svoju vojsku". On je to komentarisao u intervjuima za nekoliko novinskih kuća uključujući njemačku televiziju Dojče vele i ukrajinski ogranak Radija Slobodna Evropa

"Postigli smo sve što smo željeli. Naš cilj je bio da prvo zaustavimo prijetnju, ili barem da odložimo rat, da obezbijedimo osam godina za obnavljanje ekonomskog rasta i stvaranje moćnih oružanih snaga", rekao je on, i dodao da se vodio Sun Cuovim strategijama ratovanja. "Pobjeda u ratu ne zahtijeva nužno dobijanje bitke", rekao je Porošenko.

U intervjuima, Porošenko je govorio o svojoj ulozi u pregovorima o sporazumima iz Minska, mapi puta za pomirenje između njegove vlade, Donjecke i Luganske Narodne Republike. Sporazumi su uključivali niz mjera za obuzdavanje neprijateljstava u Donbasu i pomirenje zaraćenih strana. Prvi koraci su bili prekid vatre i povlačenje težeg naoružanja sa linije fronta pod nadzorom OEBS-a, koji su donekle i ispunjeni.

Prema njegovim riječima, Kijev je tada trebalo da usvoji opštu amnestiju pobunjenicima i široku autonomiju za oblasti Donjecka i Luganska. Ukrajinske trupe je trebalo da preuzmu kontrolu nad oblastima koje su držali pobunjenici nakon što im je Kijev dao predstavništvo i na drugi način ih reintegrisao kao dio Ukrajine. Međutim, Porošenkova vlada je odbila da sprovede ove djelove sporazuma, tvrdeći da ne može da se nastavi osim ako u potpunosti ne obezbijedi granicu između pobunjenih republika i Rusije.

Porošenko je tvrdio da je ruski predsjednik Vladimir Putin taj koji je prekršio sporazume iz Minska. On je tvrdio da Ukrajina nije pala u ruke Rusije u roku od nekoliko dana, što je bilo predviđanje nekih zapadnih zvaničnika. "Zemlja je izdržala napad zahvaljujući vojnim reformama koje je njegova vlada sprovela", tvrdi bivši predsjednik.

Tagovi