Svijet

"MI SMO SLEDEĆA META KREMLJA!" Raste strah u državi koja deli najdužu granicu sa Rusijom: Ne možemo da se suprotstavimo

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Kremlj optužuje svog lojalnog saveznika da ignoriše "rusofobičnu aktivnost" u zemlji.

Izvor: Profimedia

Rusija je optužila Kazahstan da ignoriše "rusofobične aktivnosti" i sada raste strah da bi se Kremlj mogao okrenuti protiv ove zemlje, piše The Telegraph. Igor Krasnov, glavni ruski tužilac, tvrdio je da ukrajinski aktivisti u Kazahstanu pomažu u podsticanju antiruskih osećanja.

"Stalno sam obavešten da se u Kazahstanu pojavljuje rusofobična aktivnost koju podržavaju ukrajinske nevladine organizacije", rekao je Krasnov tokom razgovora sa kazahstanskim kolegama u Minsku, gde su se sastali glavni državni tužioci bivših sovjetskih republika.

Da bi opravdao napad na Ukrajinu, Kremlj je koristio odbranu marginalizovanih etničkih Rusa kao izgovor. Ruski generali su u aprilu rekli da njihova vojska treba da se bori sve do granice sa Moldavijom gde su, tvrde, etnički Rusi diskriminisani.

Kazahstan i Rusija dele najdužu neprekidnu kopnenu granicu i smatraju se jakim saveznicima, ali ruska invazija na Ukrajinu ugrozila je ovaj pakt.

Ranije ovog meseca, kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev uznemirio je Vladimira Putina tokom ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu, rekavši da ne podržava nezavisnost proruskih regiona u Donbasu, koje je nazvao kvazi-državama, kao ni regiona Abhazija i Južna Osetija koje su se pod ruskim pokroviteljstvom odmetnule od Gruzije.

Dvadeset minuta kasnije Putin je rekao da teritorije Sovjetskog Saveza pripadaju Rusiji. Propagandisti Kremlja i čečenski lider Ramzan Kadirov su u međuvremenu pozvali kazahstanske vlasti da podrže Kremlj. Kazahstanska vlada je javno demantovala da su se odnosi sa Kremljom pogoršali, ali su privatno zabrinuti. I obični Kazahstanci su zabrinuti da bi Putin nakon postizanja ratnih ciljeva u Ukrajini mogao da skrene pažnju na Kazahstan.

"Da, naravno, mogli bismo biti sledeći", kaže Čingiz, bivši pekar koji živi u Nur Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. "Imamo malu vojsku i ne bismo mogli da se suprotstavimo Rusiji. To nije dobro."

Kazahstan ima veliku populaciju etničkih Rusa, od oko 3,5 miliona, i ukupno 19 miliona ljudi. Brojni Rusi žive u severnom delu zemlje, gde je prorusko raspoloženje pojačano TV propagandom Kremlja i sve jače.

Hiljade Rusa, koji su protivnici rata, pobeglo je u Kazahstan od početka rata u Ukrajini. Mnogi su pobegli iz Moskve i Sankt Peterburga u Almati, bogatu bivšu prestonicu na jugu Kazahstana. Uralsk na severu Kazahstana, koji se nalazi samo oko 70 kilometara od granice sa Rusijom, takođe je postao poželjna lokacija za antiratne izbeglice koje beže iz gradova na Uralu, udaljenih samo nekoliko sati vožnje, piše Telegraf.

Tagovi