Svijet

"ŠAMANSKA BRIGADA" VRŠLJALA PO RUSIJI! Šok priznanje specijalne ukrajinske jedinice - Ako se puca ovdje, SMRT JE SIGURNA

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukrajinski "Šamani" su misteriozna najelitnija jedinica ukrajinskih komandosa koja je potvrdila novinarima da je do sada učestvovala u akcijama na teritoriji Rusije.

Izvor: YouTube/screenshot/hromadske

Ukrajina ima specijalne jedinice koje se nazivaju "Šamani". Oni su priznali novinarima da su učestvovali do sada u akcijama na teritoriji Rusije! To je prvo zvanično priznanje da su pješadijske jedinice iz Ukrajine djelovale preko granica nakon što je počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Prema izvještaju britanskog "Times-a", dva pripadnika 10.divizije specijalne jedinice "Šamani" opisali su akcije koje su ih odvele preko granica Ukrajine. Iako se provlačilo kroz medije da ukrajinski borci neće odlaziti na teritoriju Rusije u oružane sukobe, navodno je došlo do presedana. Identiteti dvojice specijalaca su zaštićeni, i lica su im prekrivena. Poznati su samo njihovi nadimci - "Zgodni" i "Dvadeset i dva". Njihova jedinica se neformalno zove "Šamanski bataljon". Obučavani su od strane vojske Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ratno iskustvo su stekli boreći se zajedno sa svojim zapadnim kolegama u Avganistanu.

Šamani su obučavani za slijetanje i specijalne operacije, korišćenje padobrana, ronjenje i planinarenje, a "Zgodni" i "Dvadeset dva" su rekli da su potpuno iznenađeni početkom ruske "invazije".

"Svaki dan bi nam govorili da invazija počinje sjutra, a onda se to ne bi dogodilo. Kada je konačno počelo, nisam im vjerovao", rekao je "Zgodni".

Jedinica je raspoređena na aerodrom "Hostomel" gdje je odmah imala susret sa ruskim specijalnim jedinicama.

"Zauzeli smo položaje u hangarima i kasarnama i upali u razmjenu vatre koja je trajala četiri sata, sve dok nas nisu smijenile jedinice Garde", opisao je "Zgodni" prvi dan rata kojeg pamti kao "potpuni haos", dok je Ukrajinska vojska je još uvijek pokušavala da koordiniše odbranu.

Šamani su se zatim preselili u selo Moshchun, gdje su zaustavili pokušaj ruske pješadije da pređe rijeku Irpin, ključnu tačku u odbrani Kijeva. Sačekali su da ruski vojnici uđu u centar sela i onda su ih zaskočili.

"Uvijek smo se trudili da ostanemo blizu, da ih uhvatimo za pojas jer u tom slučaju ne mogu da koriste svoju artiljeriju. Imaju mnogo više artiljerije od nas, ali njihov moral je veoma nizak", dodao je "Zgodni".

Ukrajinska vojska se do sada u velikoj mjeri oslanjala na svoje specijalne snage za odbranu države. Šamani su učestvovali bukvalno u svakoj bici u odbrani Kijeva i vršili gerilske napade na ruske trupe koje su se kasnije povukle sa sjeverozapada zemlje – od Černobila do Bjelorusije.

"Imamo dovoljno ljudi, ali nemamo pravo oružje", rekao je "Dvadeset i dva".

Specijalne snage se koriste za pripremu redovnih vojnika za operacije, podizanje njihovog morala, pokazivanje kako da se pravilno zakopaju na svojim položajima ili kako da ih podrže vatrom dok sami krenu u napad.

"U slučaju da nemamo dovoljno resursa, dolaze specijalne snage i organizuju rat na liniji fronta. Donosimo komunikacione uređaje, opremu za izvlačenje ranjenika, ulazimo prije pješadije i izlazimo posle nje, koordiniramo svaki element u okruženju", kazao je "Dvadeset i dva".

Obojica tvrda je njihova jedinica pretrpjela najveće gubitke i da nemaju dovoljno naoružanja.

"Imamo dovoljno ljudi, ali nemamo pravo oružje za sve. Ovo je rat artiljerije i avijacije, potrebno nam je više i jednog i drugog", istakao je "Dvadeset i dva".

"Dvadeset dva" je nedavno ranjeno u napadu na ruski rov - geler ga je pogodio u ruku, ali ga je umjesto operacije ranu samo pokrio flasterom.

"Pokušavamo da se prišunjamo, približimo im se. Veoma je teško, imate mnogo opreme, treba vam mnogo municije i, kada pokušate da puzite, veoma je glasno. Ali uspjeli smo da ih iznenadimo. Prvi koji me je vidio poludio je, nije nas očekivao, uplašio se i pucao sam na njega sa nekih sedam metara, ispod pancira", rekao je on.

Opisao je kako se najbolje ubija.

"Uvijek gađaš testise, tu nema dovoljno zaštite. To je stopostotna smrt: uništiš mu arterije i razbiješ mu karlicu. Ne može da pobjegne, ne može da trči, ne može da puzi, ne može. Ne možete mu čak ni pružiti prvu pomoć – ne može da koristi ni zavoj ni steznik", zaključio je on.

Prije rata, "Zgodni" je planirao karijeru u IT-u, a "Dvadeset dva" je želio da otvori lanac teretana. Obojica su otišli ​​u vojsku prije osam godina, kada su imali samo 18 godina.

Tagovi