Svijet

OVO SE NIJE DESILO JOŠ OD HLADNOG RATA! NATO šalje 300.000 vojnika u zemlje najbliže Rusiji: Oni su najveća PRETNJA!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Najveće povećanje od Hladnog rata!

Izvor: Profimedia

NATO će značajno povećati broj snaga visoke pripravnosti na više od 300.000 sa sadašnjih 40.000. Ovo je najveće povećanje od Hladnog rata. Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, takođe je potvrdio da će saveznici rasporediti trupe u zemljama NATO najbližim Rusiji.

Odluke će biti predstavljene na značajnom samitu NATO ove nedelje u Madridu.

"Transformisaćemo snage NATO-a za odgovor i povećati broj naših snaga visoke pripravnosti na više od 300.000", rekao je Stoltenberg novinarima. Snage za reagovanje NATO-a trenutno broje oko 40.000 vojnika, mornara i vazduhoplovnog osoblja. Biće promenjeno i njihovo ime i snage će se od sada zvati 'Savezničke reakcione snage'", piše Skaj njuz.

"Rusija predstavlja pretnju našoj bezbednosti"

Stoltenberg je najavio da će u novom Strateškom konceptu koji će saveznici usvojiti u Madridu Rusija biti definisana kao "najveća i najdirektnija pretnja našoj bezbednosti".

U poslednjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine, Rusija je definisana kao strateški partner NATO-a.

"To neće biti slučaj u strateškom konceptu o kojem ćemo se dogovoriti u Madridu. Očekujem da saveznici jasno stave do znanja da Rusija predstavlja direktnu pretnju našoj bezbednosti, našim vrednostima, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima", rekao je Stoltenberg.

Prvi put će pomenuti Kinu

Prvi put će se u Strateškom konceptu pominjati i Kina i izazovi koje Peking postavlja pred članice NATO.

Još uvek je nejasno da li će biti rešeno pitanje turske blokade ulaska Finske i Švedske u NATO. Stoltenberg je rekao da se na tome intenzivno radi, da će biti sastanaka i u Madridu, ali da "ne može da obeća da će blokada biti ukinuta".

On je najavio da će se u utorak u Madridu sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Fincem Saulijem Niinisteom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.