Svijet

RUSIJA ŠALJE LUKAŠENKU RAKETE, A EVROPI STIŽE NEŠTO JOŠ STRAŠNIJE! NATO avioni nose oruže koje može da zbriše KONTINENT!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ruski lider je obećao da će Bjelorusiji dostaviti mobilni raketni sistem "Iskander-M".

Izvor: YouTube/Screenshot/euronews (in English)/Profimedia

U razgovoru sa Aleksandrom Lukašenkom, predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su SAD dopremile u Evropu oko 200 komada nuklearnog taktičkog naoružanja.

On je dodao i da je 257 borbenih aviona iz više zemalja članica NATO spremno za tu namjenu. Lukašenko je zatražio od Putina da pomogne Bjelorusiji da pruži "simetričan odgovor" na, kako je rekao, letove sa nuklearnim kapacitetom NATO nedaleko od granica te zemlje.

"Minsk mora biti spreman za sve, čak i upotrebu ozbiljnog naoružanja radi odbrane otadžbine od Bresta do Vladivostoka", naglasio je Lukašenko. On je zatražio pomoć da i vojne letjelice Bjelorusije imaju nuklearne kapacitete. Putin je istakao da trenutno ne vidi potrebu za simetričnim odgovorom, ali da bi bjeloruski borbeni avioni "Su-25", u slučaju potrebe, mogli biti poboljšani u ruskim fabrikama.

Ruski lider je obećao da će dostaviti mobilni raketni sistem "Iskander-M" koji bi zamijenili sovjetski "Skad". "Iskander" ima dva navođena projektila dometa do 500 kilometara i može nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

"U skladu sa našim ranijim dogovorom odlučeno je da u narednim mjesecima Bjelorusiji isporučimo Iskander-M taktičke raketne sisteme koji, kao što znate koriste i balističke i krstareće rakete i u standardnoj i u nuklearnoj modifikaciji", rekao je Putin.

Pored toga, ruski predsjednik je upoznao predsjednika Lukašenka da je vlada Rusije u bliskom kontaktu sa nadležnim agencijama UN oko pitanja globalnog snabdijevanja žitaricama i vještačkim đubrivom.

"Ja ponavljam da se vratimo pitanjima koja su najurgentnija, a to su snabdijevanje hranom i đubrivom na globalnom nivou. U neposrednom kontaktu smo sa nadležnim specijalizovanim agencijama UN", rekao je Putin.

Na snimku sastanka sa Lukašenkom koji je na društvenim mrežama objavio reporter državne televizije Rusija 1, Putin je podsjetio da su Rusija i Bjelorusija glavni dobavljači đubriva na globalnom tržištu, prenio je ranije Rojters.