Svijet

UKRAJINSKA KOZA UBILA RUSKE VOJNIKE?! Životinja aktivirala postavljene mine pa digla u vazduh 40 ljudi, postala heroj!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ruski vojnici postavili su mine oko lokalne bolnice u Zaporožju kada je koza ušla u krug bolnice i izazvala lančanu eksploziju.

Izvor: Profimedia/Bahmut Pavlo/Ukrinform/Abaca

Najmanje 40 ruskih vojnika ranjeno je nakon što je ukrajinska koza svojim 'haotičnim kretanjem' aktivirala niz eksplozivnih naprava postavljenih oko bolnice u Zaporožju, piše The Telegraph. Vojska je postavljala mine kada ih je koza, bježeći sa farme u selu Kinski Rozdori, aktivirala skokom.

Ruski vojnici postavili su mine oko lokalne bolnice, rekao je šef ukrajinske obavještajne službe. Ubrzo nakon postavljanja eksplozivnih zamki, koza je ušla u krug bolnice i pokrenula lančanu eksploziju u kojoj je povrijeđeno nekoliko desetina ruskih vojnika.

"Zbog svog haotičnog kretanja, koza je aktivirala nekoliko mina. Usljed lančane reakcije, nekoliko ruskih vojnika je zadobilo povrede različite težine", navodi se u izvještaju ukrajinske obavještajne službe.

Pretpostavlja se da je u incidentu povrijeđeno najmanje 40 ruskih vojnika, dok je sudbina koze nepoznata.

Životinja je dobila nadimak "Koza Kijeva" zbog svog nesvjesnog čina – što se odnosi na legendu o mitskom, herojskom pilotu poznatom kao "Duh Kijeva", kome su Ukrajinci pripisali zasluge za obaranje nekoliko ruskih aviona tokom ruske invazije na ukrajinski glavni grad.

Otkako su Herson i Marijupolj okupirani, Kremlj je pojačao svoje napade na Zaporožje. Oko 60 odsto područja, koje Rusi napadaju od 24. februara, palo je u ruske ruke. Ako ruska vojska preuzme punu kontrolu nad tim područjem, to bi joj omogućilo da probije i druge centralne oblasti. Ovo nije prvi put da se neka životinja pojavljuje u medijima jer je "pomogla" ukrajinskim braniocima.

Džek Rasel terijer Patron je pronašao više od 200 eksplozivnih naprava od početka invazije. Dvogodišnji pas radio je u Černigovskoj oblasti sjeverno od Kijeva na otklanjanju opasnosti od neeksplodiranih mina. Radio je od svog šestog mjeseca i pomogao je da se Ukrajincima bezbjedno vrate kući, bez rizika od povreda ili smrti. Vjeruje se da su ruski vojnici iza sebe ostavili stotine mina.

Rase poput Džek Rasel terijera su ih izuzetno razvile zbog čega su veoma korisne u poslovima deminiranja.

Tagovi