Svijet

PANIKA U MOSKVI, STIGLO AMERIČKO ORUŽJE! Briše ruska vojna vozila kao od šale, sledi veliki preokret UKRAJINSKE VOJSKE?!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Raketni sistemi HIMARS koje su Ukrajini isporučile Sjedinjene Američke Države već su u upotrebi i gađaju mete u delovima Ukrajine.

Izvor: Profimedia

Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske, Valerij Zalužni, izjavio je danas da "HIMARS" oružje koje je stiglo kao vojna pomoć od Sjedinjenih Američkih Država, se već nalazi na terenu i da uspešno gađa svoje prve mete.

"Pripadnici artiljerije Oružanih snaga Ukrajine vešto gađaju određene ciljeve, vojne ciljeve neprijatelja na našoj, ukrajinskoj teritoriji", napisao je Zalužni na Telegramu, prenosi britanski "Reuters".

Šta je "HIMARS" ?

"HIMARS" je visokotehnološki laki raketni bacač na točkovima, koji mu daje veću agilnost i manevarsku sposobnost na bojnom polju. Svaka jedinica može da nosi šest projektila vođenih GPS-om, ponovno punjenje je moguće za oko jedan minut i zahteva mali broj članova osoblja. Vojni analitičari kažu da je ovaj sistem znatno pouzdaniji od drugih projektila koje trenutno koriste ukrajinske snage. Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro duplo duže od haubica M777, koje su SAD ranije isporučile Ukrajini.

Tagovi