Svijet

ZBOG OVOG POTEZA ĆE NASTATI HAOS?! OFORMLJEN NOVI PAKT! "Rat" oko država Pacifika, umiješale se Amerika i Britanija

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

SAD, Japan, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija formirale su novu grupu za jačanje ekonomskih i bezbjednosnih veza sa pacifičkim ostrvskim državama.

Izvor: Profimedia/Shutterstock/Maxim Studio

SAD, Japan, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija formirale su novu grupu za jačanje ekonomskih i bezbjednosnih veza sa pacifičkim ostrvskim državama. U zajedničkoj izjavi u petak, članovi su rekli da je neformalni savez, nazvan Partneri u plavom Pacifiku (PBP), usmjeren na povećanje efikasnosti njihovih tekućih napora "da podrže prosperitet, otpornost i bezbjednost" u regionu.

Grupa će funkcionisati "u skladu sa principima pacifičkog regionalizma, suvereniteta, transparentnosti, odgovornosti, a prije svega, biće vođena od strane pacifičkih ostrva", navodi se u saopštenju. Osnovni ciljevi PBP-a takođe uključuju proširenje mogućnosti za saradnju između pacifičkih ostrvskih država i ostatka svijeta, dodaje se. Postoji ukupno 15 država pacifičkih ostrva.

Alijansa je bila potrebna jer se region suočava sa "najhitnijim izazovima", uključujući klimatsku krizu, kovid-19 i "rastući pritisak na slobodni i otvoreni međunarodni poredak zasnovan na pravilima". Ovo posljednje se može odnositi na pojačane pokušaje Kine da ojača svoj uticaj na Pacifiku i doprije do lokalnih igrača, prenosi "Raša Tudej".

U aprilu je Peking potpisao bezbjednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima i već je počeo da obučava lokalne trupe. Prošlog mjeseca je takođe dogovorio sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji sa Samoom. Taj razvoj događaja izazvao je ozbiljnu zabrinutost u Australiji i Novom Zelandu, pri čemu je Bajdenova administracija obećala da će posvetiti više resursa regionu kako bi se suprotstavila potezima Kine.

Koordinator Bijele kuće za Indo-Pacifik Kurt Kembel rekao je u četvrtak da će više visokih američkih zvaničnika posjetiti pacifička ostrva u budućnosti, "priznajući da ništa ne zamjenjuje, zapravo, diplomatsku prisutnost na terenu".

"Suverenost je centralna u smislu kako vidimo Pacifik u celini. Bilo koja inicijativa koja kompromituje ili dovodi u pitanje taj suverenitet, znak je za brigu", ​​rekao je Kembel, ne pominjući posebno Kinu.

Prošle godine, Australija, Velika Britanija i SAD pokrenule su takozvani bezbjednosni savez AUKUS, u kojem će trio raditi na naoružavanju Kanbere podmornicama na nuklearni pogon i sarađivati na razvoju hipersoničnog oružja. Kina je kritikovala sporazum, rekavši da bi on samo narušio bezbjednost u pacifičkom regionu.