Svijet

RODITELJI RUSKIH VOJNIKA POSLALI PISMO PUTINU: Imaju psihičke traume, ne šaljite nam djecu na ratište u Ukrajinu!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Roditelji preživjelih mornara iz potonule "Moskve" tražili su od ruskog predsjednika da im ne šalje djecu ponovo na ratište.

Izvor: Profimedia

Roditelji 49 regruta iz potonule "Moskve" poslali su pismo predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem traže od njega da više ne šalje njihovu djecu na ratište u Ukrajinu, piše ruska Nova gazeta, prenosi Njuzvik.

Roditelji preživjelih mornara odlučili su se na ovaj potez nakon što su saznali da postoje ogromne šanse da će njihovi sinovi do kraja mjeseca morati ponovo da se ukrcaju na brod koji će učestvovati u akcijama protiv Ukrajine.

"Mnogi od njih ne žele da budu u ovom sukobu. Raketna fregata Ladni na koju se šalju je u funkciji 30 godina i hitno joj je potrebna popravka", navodi se na početku pisma.

"Naša djeca su stigla u vojsku kao regruti i već su ilegalno poslata u 'specijalnu vojnu operaciju'. Zbog toga imaju psihičke traume. Smatramo da je nedopustivo, zbog poremećenog psihičkog stanja, da ih vraćamo na ratni brod radi učešća u ratnim dejstvima", navodi se u pismu.

Podsjetimo, Ukrajinci su potopili krstaricu Moskva sredinom aprila. Prema njihovim informacijama, u toj akciji je poginulo oko 250 ruskih vojnika. Rusi tvrde da je broj deset puta manji.