Svijet

RUSI NEMILOSRDNI -BRITANCU KOJI JE OSUĐEN NA SMRT POSLALI JEZIVU PORUKU: Odmah pozvao majku telefonom - "Vrijeme ističe"

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Rusi Ejdenu Eslinu, jednom od dvojice zarobljenih Britanaca saopštili da će biti pogubljen i da britanskim vlastima ističe vrijeme da ga spasu.

Izvor: Profimedia/WillWest News/Profimedia

Ejdenu Eslinu (28), britanskom državljaninu kog su Rusi zarobili u Donjecku navodno je saopšteno da će biti pogubljen i da Britancima "vrijeme ističe" da ga spase.

Ejslina je zarobljen zajedno sa Britancem Šonom Pinerom dok se borio kao dio ukrajinske vojske u Marijupolju. Njima je izrečena smrtna kazna na međunarodno nepriznatom sudu u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici, prenosi Dejli mejl.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras nazvala je kazne ''lažnom presudom bez apsolutnog legitimiteta", ali je Vlada do sada odbijala da direktno interveniše kako bi sprečila kaznu.

Ejslin je navodno rekao svojim roditeljima da je obaviješten da ''vrijeme ističe'' i da će njegovo pogubljenje biti izvršeno odmah.

''Ejden je bio izuzetno uznemiren kada je jutros nazvao svoju majku. Suština je da je Ejden rekao da su mu u DNR rekli da niko iz UK nije stupio u kontakt sa njima i da će biti pogubljen", rekla je Ejslinova baka Pamela Hol za BBC.

"Nemam riječi... mora da je svima najgora noćna mora da vam porodici prijete na ovaj način", dodala je ona.

Za sada nije poznato da li je Piner (48) dobio istu jezivu poruku od vlasti u Donjecku.