Svijet

PRIJETEĆA PORUKA STIGLA SA OVE TERITORIJE!Moldavija želi u EU, ali im oni BRANE:"Ako oni odu u Evropu, mi ćemo u Rusiju!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu, Pridnjestrovlje je snažno podvučeno u Putinovim planovima za osvajanje.

Izvor: Shutterstock/Twitter/screenshot/nexta_tv

"Ako oni odu u Evropu, mi ćemo u Rusiju", poručili su iz odmetnute moldavske pokrajine Pridnjestrovlje, na najavu kandidatskog statusa Moldavije u EU. Čim je postalo jasno da će Brisel, zbog bezbjednosne i politički napete situacije na dalekoistočnim granicama Evrope, ponuditi/dodijeliti status kandidata Moldaviji (i Ukrajini), iz Tiraspolja, glavnog grada proruskog paradržavnog Pridnjestrovlja, odmah su u Kišinjev poslali zahtjev da se počnu pregovori o "mirnom razvodu" i da im se dodijeli status nezavisne države, sa perspektivom (oni to i ne kriju) da prisajedine Rusiji.

Ruski politikolog Vladimir Žarihin sa prokremaljskog Instituta postsovjetskih zemalja rekao je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti da će "Moldavija morati da se odrekne Pridnjestrovlja ako želi da uđe u EU". Naime, još 2006. godine na referendumu se 97 odsto stanovništva izjasnilo za "ujedinjenje" sa Rusijom. Moskva još nije priznala samoproglašenu "nezavisnost" Pridnjestrovlja koja "traje" više od 30 godina.

Rusija je tada svojim tenkovima omogućila odvajanje tog uskog dijela Moldavije uz ukrajinsku granicu duž reke Dnjestar, a i danas tamo imaju svoj vojni kontingent i bazu. Moldavski politikolog Igor Tuljancev kaže da sticanje statusa kandidata ne znači ništa, jer će put do članstva trajati godinama i biti "težak, mukotrpan i dug", a da će se do pristupanja mnogo toga promijeniti na geopolitičkoj mapi Evrope.

Pretpostavlja se da bi čak i uz preskakanje mnogih poglavlja ili uslova Moldavija teško mogla da postane članica prije 2035. godine, a i mnogo kasnije. Pridnjestrovlje sebe smatra dijelom "ruskog sveta", odnosno sastavnom komponentom ruskog političkog, vojnog, ekonomskog i kulturnog prostora.

Otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu, Pridnjestrovlje je uveliko obilježeno u Putinovim planovima za osvajanje, jer je jedan od ciljeva invazije bio spajanje sa tom moldavskom pokrajinom, kontrolišući i destabilizirajući ne samo Moldaviju već i čitav region jugoistočne Evrope. Prije oko mjesec dana zabilježene su "vojne aktivnosti" u Pridnjestrovlju, bilo je nekoliko "misterioznih napada i eksplozija na vojne objekte, "vladine zgrade", a rezerva vojske i policije je popunjena, pa se čak očekivalo da bi se sa njihove teritorije mogao izvršiti napad prema Odesi, najvažnijoj ukrajinskoj crnomorskoj luci, koju Moskva nastoji da zauzme još od prvog dana rata.

Moldavijom vlada proevropska predsjednica Maja Sandu, koja je odmah nakon početka ruske intervencije u Ukrajini zatražila prijem u EU, ali i napomenula da Moldavija nema ambiciju da postane članica NATO-a