Svijet

POZNAT SMJER RATA! Ukrajinska "volja je jaka" dok Rusija juri jednu stvar u Donbasu - Evo kakvo je stanje na FRONTU

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Najviši zvaničnici u administraciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država rekli su na početku rata u Ukrajini da će od četiri do šest nedjelja odrediti smjer i sudbinu borbi. Taj period je prošao i slika na frontovima je sve jasnija.

Izvor: Liveuamap.com/Facebook/screenshot/Володимир Зеленський/YouTube/Screenshot/Guardian News

Rat u Ukrajini je počeo 24. februara 2022.godine. Najviši zvaničnici u administraciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena rekli su da je potreban period od četiri do šest nedjelja da bi se odredio smjer rata. Taj period je odavno prošao i slika je sve jasnija. Prema navodima američkih zvaničnika, prenosi "New York Times", Rusija će vjerovatno okončati rat sa više teritorija tj. proširiće svoje postojeće teritorije ali će se tu javiti drugi problem. Rusija će imati problem da zadrži te teritorije jer je ruska vojska suočena sa protivnikom čije naoružanje je sve sofisticiranije.

"Rusija je dosad zauzela istočni dio Luganske oblasti ali njen napredak je jako spor", navodi jedan američki zvaničnik.

U međuvremenu su Sjedinjene Američke Države odlučile da pošalju Ukrajini pomoć u vidu dalekometne artiljerije. Na isti korak se odlučila i vlada Velike Britanije i to ukrajinskoj vojsci znači na frontu. Američki general Mark Milej je rekao da ukrajinsku vojsku treba obučiti za rad sa artiljerijom.

"Ako ispravno iskoriste značajnu pomoć, onda će imati vrlo dobar učinak na bojnom polju", naveo je general Milej.

Zvaničnici Pentagona tvrde da Rusija neće ostvariti uspjehe kakve ima u Donbasu. U Lugansku ruska vojska kontroliše istok te regije, ali ostatak regije je i dalje ukrajinski. Donbas je bogat mineralima i raznim drugim rudama tako da je bitka za ovu regiju mnogo više od puke borbe za stanovništvo koje je, prema navodima ruskih najviših zvaničnika, bilo "ugnjetavano prethodnih 8 godina od strane nacističkog kijevskog režima". Stanovništvo u Donbasu je proruski orijentisano i ukrajinske snage se bore sa "separatistima", kako navode ukrajinski državni funkcioneri, od 2014. godine kada je Moskva "aneksirala" poluostrvo Krim.

Lugansk uskoro postaje cio ruski?

Američki zvaničnici navode da se uskoro očekuje da Rusija u potpunosti zauzme Lugansku oblast. Gradovi Sjeverodonjeck i Lisičansk su na ivici pada jer su dva grada "blizanca" pod konstantnom teškom artiljerijom. Nanijete su brojne žrtve ukrajinskoj strani u ta dva grada koja su ključna za kontrolu Donbasa. Prema ratni izvještajima, ruske snage su probile ukrajinsku liniju ratišta u Toškivki, gradu koji se nalazi na svega nekoliko kilometara od Sjeverodonjecka i Lisičanska. Ovaj grad je bitan zbog prekida lanca snadbijevanja ukrajinske vojske, intendantska služba ne može da pruži podršku ukrajinskoj vojsci u gradovima "blizancima".

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je u srijedu najavio dodatnu pomoć od milijardu dolara u oružju za Ukrajinu. Taj paket uključuje više dalekometne artiljerije, lansera protivbrodskih raketa i municije za haubice za novi američki raketni sistem. Dosad su SAD dale pomoć Ukrajini u visini od 5.6 milijardi dolara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je apelovao na SAD, EU i Veliku Britaniju da isporuči više sofisticiranog naoružanja.

"Rat je test volje"

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, Lojd Ostin, apelovao je na sve zapadne saveznike da makar udvostruče pomoć Ukrajini naglasivši da se zemlja suočava sa ključnim periodima na bojnom polju. Ministar Ostin i general Milej su zajedno putovali u Brisel kako bi razgovarali o slanju dodatne pomoći Ukrajini.

Frederik Hodžis, bivši najviši rangirani zapovjednik američke vojske u Evropi, smatra da će rat trajati još nekoliko mjeseci. Navodi da će ukrajinci uskoro početi da potiskuju ruske snage.

"Rat je test volje, a volja Ukrajinaca se pokazala kao superiorna", naveo je general Hodžis.

Uskoro kraj rata?

Slabosti položaja ukrajinske vojske postaju sve očigledniji i izazivaju zabrinutost. Dok su neki nezavisni analitičari predviđali da će rusko napredovanje biti zaustavljeno u Sjeverodonjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni. Neki kažu da vjeruju da bi se rusko napredovanje moglo nastaviti i da bi Rusi uskoro mogli više napredovati u područjima gdje su ukrajinski protivnapadi bili uspješni. Taktika koju Rusija koristi, kažu sadašnji i bivši zvaničnici, ima razoran učinak u istočnoj Ukrajini, izazivajući toliko razaranja da je Zelenski rekao da se trupe bore za 'mrtve gradove' iz kojih je većina civila pobjegla.

"Ovo će se vjerovatno nastaviti, a svaka strana će trgovati teritorijama na marginama", rekao je Hodžis.

Tagovi