Svijet

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA "VAZDUŠNI MOST"! Transport opreme, oružja i municije od Marijupolja do Azovstala! (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ukrajinski novinar Jurij Butusov objavio je dokumentarac o vazdušnom transportu opreme, oružja i municije od mornaričke pešadije u luci Marijupolj do "Azov" jedinice u čeličani "Azovstalj".

Izvor: Twitter/screenshot/UAWeapons

Jurij Butusov, ukrajinski novinar, je napravio i objavio dokumentarac o vazdušnom transportu opreme od mornaričke pešadije do "Azov" jedinice. On je bio deo jedne ture "vazdušnog mosta" koju su činili helikopteri MI-8 kada je snimio i kadrove iz Marijupolja. Prema kadrovima koji su objavljeni na društvenim mrežama, pretpostavlja se da se radi o periodu sa početka rata.

Na objavljenom trejleru na Tviteru vidi se kadrovi pred poletanje, zatim let, prilaz Marijupolju, odnosno iskrcavanje ukrajinskih snaga koji su prebacivani u Marijupolj i kadrovi iz čeličane, ali i iz same luke. Interesantno je da je prilaz helikopterima bio sa pravca Azovskog mora.

Inače, kako se ruski obruč oko Marijupolja stezao i borci Azova i mornaričke pešadija su se povlačili u čeličanu Azovstalj tako je i "vazdušni most" postao nemoguć.

Ruska strana jer tvrdila da je od početka opsade Marijupolja, pa sve do njenog kraja posle predaje u Čeličani Azovstalj izgubila čak osam transportnih helikoptera sa kojima je ukrajinska vojska pokušala da izvuče iz kotla Marijupolja ranjene Azovce i marince i dostavi svežu municiju i hranu u čemu nisu uspeli.

Prema Butusovim snimcima vidi se da su svi helikopteri naoružani lanserima sa nevođenim raketnim zrnima za napad, dok su na prozorima helikoptera bili postavljeni puškomitraljezi.

Tagovi