Svijet

MOSKVA BIJESNA - NEMA VIŠE RAZGOVORA, SLIJEDI ODGOVOR! Rusija poslala nove prijetnje Litvaniji!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Podsjetimo, Litvanija je zabranila prolaz robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingradu.

Izvor: youtube/screenshot/bild/Profimedia

Litvanija je od 18. juna zabranila prolaz robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingradu, što je izazvalo bijes Moskve. Rusija je sada uputila novu prijetnju Litvaniji, i to preko portparolke ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

"Nadam se da predstavnici Litvanije imaju ostatke neke vrste profesionalizma u proceni situacije. Moraju razumjeti posledice, a posledice će, nažalost, doći", rekla je Zaharova u emisiji Soloviev Live, prenosi TAS S.

Ponašanje Vilnjusa Zaharova je nazvala "agresivno neprijateljskim". Prema njenim riječima, Litvanija je otišla "čak i izvan granica ponašanja koje je suprotno međunarodnom pravu. Ovakvi koraci su nedopustivi".

"Čini mi se da bi oni trebalo da razumiju glavnu stvar: kada Rusija za nekoga kaže da je njegovo ponašanje otvoreno neprijateljsko, onda nema vremena za razgovor, nema vremena za pronalaženje formula koje bi mogle da riješe situaciju ili je gurnuti u stranu i praviti se da nema problema", dodala je Zaharova. Naglasila je da će "provokacije Litvanije dovesti do odgovarajuće reakcije Moskve".

Rojters prenosi da je ambasador Evropske unije u Rusiji Markus Ederer stigao u rusko ministarstvo spoljnih poslova, gdje je pozvan zbog tog pitanja. Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov najavio je juče da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati na razgovor ambasadora EU u Moskvi jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu željezničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Tagovi