Svijet

BAJDEN DOLAZI U EVROPU, ALI POZIVE ZELENSKOG IGNORIŠE! Otkrio da ni ovaj put NEĆE posetiti Ukrajinu - evo zašto

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsednik SAD, Džozef Bajden, otkrio je da li će uskoro posetiti Ukrajinu.

Izvor: Twitter/screenshot/stillgray

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u ponedeljak da neće posetiti Ukrajinu kada kasnije ovog meseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona. On je u obraćanju novinarima rekao da veruje da je velika verovatnoća da će Ukrajina postati članica Evropske unije, piše Rojters.

Uprkos brojnim pozivima predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, Bajden do sada nije otišao u Ukrajinu, ali je posetio susednu Poljsku. "To je njegova odluka, naravno", rekao je Zelenski za "CNN" u martu. Tokom svog putovanja u Poljsku u martu, Bajden je sugerisao da, iako je želeo da pređe granicu sa Ukrajinom, "neće mi dozvoliti".

"Ovde sam u Poljskoj da bih iz prve ruke video humanitarnu krizu i, iskreno, deo mog razočaranja je što ne mogu da je vidim iz prve ruke kao na drugim mestima. Neće me pustiti, razumljivo, valjda, da pređem granicu i pogledam šta se dešava u Ukrajini",  rekao je tada Bajden. 

Podsetimo, očekuje se da će lideri EU kasnije ove nedelje razmatrati preporuku Evropske komisije da se Ukrajini dodeli status kandidata, navodi britanska agencija.