Svijet

RADI KAO SAT, PUCA IZ SVE SNAGE! Kina ima oružje od kojeg svi drhte,tehnologija METAK NA METAK prijetnja za sve! (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Kina je uspješno testirala anti-balistički raketni test u nedelju uveče, istakao je ministar odbrane.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/Matsimus

Ministarstvo odbrane Kine potvrdilo je da je Kina uspješo izvršila šesto testiranje anti-balističkog raketnog sistema u nedelju uveče. Ovo su prvo prenjeli državni mediji, a onda je potvrdio to i kineski ministar odbrane.

"To je bila raketa koja je poletela sa kopna unutar kineskih granica", rekao je kineski ministar odbrane u kratkom saopštenju dodavši da je test bio sproveden u preventivne odbrambene svrhe kao i da nije uperen ni protiv jedne države.

Anti-balistički raketni sistem namjenjen je da štiti zemlju od potencijalnih napada projektila. On služi za presrijetanje nadolazećih raketa, uključujući i interkontinentalne balističke rakete. Vojni analitičari daju primjer da je to kao da metak uništavate tako što u njega pucate iz pištolja - metak na metak.

Ovo je bio kineski šesti test anti-balističkih raketa prema navodima "Global Times" magazina. Kina sprovodi ovakve testove od 2010. godine na svakih nekoliko godina. Poslednji test prije ovog bio je u februaru 2021. godine prema navodima državnih medija. Test je sproveden u vrijeme velikih tenzija u regionu - Sjeverna Koreja je nedavno sprovela svoj balistički test pa su im u zajedničkoj režiji odgovorili Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja.

Predsjednik Južne Koreje, Jon Suk Jeol, kojem je mandat počeo u maju ove godine, je rekao da je njegovoj zemlji potreban drugi, moderniji anti-balistički sistem. Južna Koreja je objavila 2016. godine da će izgraditi (THAAD) sistem - mobilni kopneni protivraketni kompleks za velike visine i transatmosfersko presrijetanje raketa srednjeg dometa.

Tagovi