Svijet

DILERI SE OSRAMOTILI-NAPRAVILI GREŠKU VIJEKA!Kokain vrijedan 80 MILIONA EURA poslali u supermarkete, krili ga u bananama

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Radnici supermarketa u Pragu i drugim češkim gradovima prijavili su sumnjive blokove u gajbama sa bananama!

Izvor: Twitter/PolicieCZ

Policija je zaplijenila preko 907 kg kokaina, ulične vrijednosti oko 80 miliona eura, nakon što su narkobosovi drogu greškom isporučili u supermarkete u Češkoj i sakrili je u pošiljke banana. Radnici supermarketa u glavnom gradu Pragu i gradovima Jičin i Rihnov nad Knežnom prvi su prijavili sumnjive pošiljke.

Kokain navodno porijeklom iz Kolumbije, stigao je preko druge najveće evropske luke Hamburg.

"Radnici supermarketa pronašli su danas popodne oblikovane kocke kokaina u kutijama sa bananama", objavila je policija na Tviteru, uz slike "plena". Jakub Fridrih, šef policijske jedinice za borbu protiv narkotika, rekao je za češki javni radio da kokain vjerovatno potiče iz Centralne Amerike.

"Istražitelji su otkrili da je roba iste serije distribuirana na nekoliko drugih mjesta u Češkoj", navodi se u saopštenju češke policije.

"Zbog toga, u saradnji sa Carinskom upravom Češke Republike i drugim subjektima, trenutno vrši inspekcijske preglede ovih mjesta".

Dodali su da su sada spremni da rade sa međunarodnim vlastima na daljem istraživanju.

"Informacije o pošiljkama se čuvaju van teritorije Češke Republike. Zbog toga ćemo koristiti institut međunarodne policijske i pravosudne saradnje. Slučaj je preuzeo Nacionalni centar za kontrolu droga, koji će voditi istragu. Više informacija daćemo u najkraćem mogućem roku."

Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) je u svom najnovijem izvještaju, objavljenom 2021. godine, saopštila da je proizvodnja kokaina dostigla rekordne nivoe u 2019. godini, uprkos tome što rast gubi zamah.

"Proizvodnja globalne proizvodnje kokaina se udvostručila između 2014. i 2019. da bi dostigla procijenjenih 1.784 tone (izraženo 100 odsto čistoće) u 2019, što je najviši nivo ikada zabilježen", piše Dejli Star.

Tagovi