Svijet

DRONOVIMA KAMIKAZAMA BI MOGLI DA UNIŠTE RUSE, ALI POSTOJI PROBLEM! Amerikanci dali Ukrajincima moćno oružje

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Bespilotne letelice Kamikaze stigle su u Ukrajinu.

Izvor: shutterstock/Evgeny Sosnovsky/Abdullah Sengul/Mikhail Semenov/Anton Brehov/Profimedia

Zamenik šefa Ukrajinske vojnoobaveštajne službe, Vladim Skibicki, požalio se da Ukrajina dobija premalo artiljerijskog naoružanja da bi mogla da se odupre ruskim napadima. "Ovo je sada artiljerijski rat. Budućnost će se sada odlučivati na ivicama bojnog polja, a mi gubimo što se tiče artiljerije. Sada sve zavisi od toga šta nam Zapad daje. Ukrajina ima jedan komad artiljerije za 10 do 15 ruskih. Zapadni partneri su nam dali oko 10 odsto onoga što imaju", rekao je Skibicki.

Tvrdi da trenutno najveći ukrajinski problem nije nedostatak naoružanja, već nedostatak znanja o tome kako pravilno koristiti ogromne količine naoružanja koje dolazi u Ukrajinu. Ukrajinski generali su završili iste vojne akademije u Sovjetskom Savezu kao i ruski i to otežava situaciju.

Objašnjava se da zato ukrajinska vojska pokušava da se odupre Rusiji na isti način na koji Rusija napada - masovnim artiljerijskim udarima kojima se čisti prostor i potom prodorom oklopnih snaga, bez obzira na gubitke. Obrazovani na istoj doktrini, ukrajinski generali smatraju da masovna upotreba haubica i višecevnih raketnih bacača donosi pobedu, iako su dobili oružje koje se pokazalo kao mnogo bolja zamena za artiljeriju - dronove kamikaze.

Efikasnost dronova kamikaza u ratu dokazana je 2020. godine, kada su azerbejdžanske snage, pre svega masovnom i dobro osmišljenom upotrebom borbenih dronova, potpuno uništile odbranu jermenske vojske u Nagorno-Karabahu. Suočen sa dobro utvrđenim, duboko zakopanim i veoma dobro opremljenim protivnikom, Azerbejdžan je morao da pronađe način da porazi jermenske snage bez velikih gubitaka. Za pomoć su se obratili Izraelcima, predlažući im masovnu upotrebu borbenih dronova (BBL), prvenstveno kamikaza.

Inovativni pristup se ogledao iu formiranju specijalnih jedinica koje su obučene da koriste BBL kako bi maksimalno iskoristile svoje mogućnosti. Pre napada, u prvoj fazi je napravljen akcioni plan BBL, fokusirajući se na unapred odabrane ciljeve (pre svega pozicije protivvazdušnih sistema), a nakon njihovog neutralisanja u drugoj fazi, pružana je bliska podrška jedinicama u borbi. kontakt. Krajnji rezultat je bio poražavajući za jermensku vojsku.

Iako su jermenske snage u vreme napada bile veoma dobro opremljene raketnim sistemima PVO, kao što su S-300PT-1A i S-300PS, 9K37Buk-M1-2, Tor-M2KM i 9K33Osa-AK/AKM, nisu uspeli da odbrane ni druge jedinice, ni sebe. Nakon što je PVO neutralisana, azerbejdžanski BBL uništili su ogromne količine jermenske vojne opreme, pre svega tenkove, oklopna vozila i artiljeriju, i na kraju obezbedili prevlast na bojnom polju.

Najveće iznenađenje za vojne analitičare bila je masovna upotreba dronova kamikaza, koji su u potpunosti i veoma uspešno zamenili artiljeriju, od nivoa minobacača do artiljerije najvećeg kalibra. Azerbejdžanska vojska je istovremeno koristila bespilotne letelice Harop i Orbiter 1K kamikaze kao izviđačke i borbene avione. Oba aviona su opremljena elektro-optičkim sistemima za praćenje i dvosmernom datalinkom. Zbog toga su u prvoj fazi leta korišćeni kao izviđački avioni za otkrivanje ciljeva.

Nakon otkrivanja ciljeva, operater je izabrao najvažniju metu. Usledio bi napad i uništenje mete. Iskustvo iz rata u Nagorno-Karabahu pokazalo je da je bojeva glava Orbitera od samo 3 kilograma bila dovoljna da uništi tenk jer su hici bili sa vrha kupole, gde je debljina oklopa veoma mala.

Za sada je poznato da su SAD Ukrajini isporučile dva modela dronova kamikaza – Svitchblade 300 i Phoenix Ghost, i to u značajnim količinama. Vašington se obavezao da će isporučiti najmanje 700 Svitchbladova (najmanje 100 primeraka je isporučeno do kraja maja) i 121 Phoenix Ghost.