Svijet

RUSIJA POVLAČI PRIZNANJE NEZAVISNOSTI 3 DRŽAVE! Šokantan potez Moskve - "Počinjemo od Litvanije"!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Rusija bi uskoro mogla da povuče priznanje nezavisnosti tri države - Estonije, Letonije i Litvanije.

Izvor: duma.gov.ru/screenshot

Poslanik ruske Državne dume Evgenij Fjodorov izjavio je da bi Moskva uskoro mogla da povuče priznanja nezavisnosti tri države - Estonije, Letonije i Ukrajine. Poslanik je podneo Državnoj dumi nacrt zakona o poništavanju rezolucije Državnog saveta SSSR-a "O priznanju nezavisnosti Litvanije". U obrazloženju se navodi da je odluka nezakonita pošto je doneo neustavni organ kršeći zahteve nekoliko članova Ustava SSSR-a.

"Mi smo tek počeli od Litvanije, a jasno je zašto. Litvanija je opasnija po Rusiju u pogledu situacije povezanom sa Kalinjingradskom oblašću i konfrontacijom sa NATO-om i SAD. Zato je sada Litvanija važnija, ali to ne znači da ćemo se na njoj zaustaviti", rekao je Fjodorov.

Prema njegovim rečima, u situaciji sa Litvanijom najbolje je vidljivo kršenje Zakona SSSR-a "O postupku rešavanja pitanja povezanih sa izlaskom savezne republike iz SSSR-a". Konkretno, za Viljnus, Klajpedu i nuklearnu elektranu Ignalina zakonom je propisana posebna procedura za izlazak iz Sovjetskog Saveza, objašnjava Fjodorov.

Prema njegovom mišljenju, nakon Litvanije takav razvoj događaja je moguć i za Estoniju, Letoniju i Ukrajinu.

"Postoji niz argumenata zbog kojih bi Litvanija trebalo da bude prva na ovoj listi. Nakon što bude razrađen mehanizam, primenićemo ga i na drugim teritorijama NATO-a, i ne samo NATO-a. Ukrajina je, na primer, takođe nezakonito izašla iz SSSR-a" pojasnio je poslanik.