Svijet

NAJNASILNIJA BITKA KOJU JE EVROPA IKADA VIDJELA! Oštre riječi Zelenskog o borbama u Sjeverodonjecku - "APSOLUTNO ZLO"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

"Žestoka bitka za Sjeverodonjeck ostaće upamćena kao jedna od ‘najbrutalnijih‘ borbi koje je Evropa ikada vidjela".

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se sinoć kasno obratio naciji i tom prilikom je opisao borbe u Sjeverodonjecku kao "najkrvavije borbe koje je Evropa ikada vidjela." Ukrajinski predsjednik je ovu izjavu dao kasno sinoć u trenutku kada su ruske snage blizu zauzimanja Sjeverodonjecka, strateškog grada na istoku zemlje, navodi britanski list "Guardian".

"Ukrajina je za tu borbu platila ‘zastrašujuću‘ cijenu. ‘Cijena ove bitke‘ u ljudskim životima je za nas veoma visoka. Bitka za Donbas će bez sumnje ostati upamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi", rekao je Zelenski.

On je ponovio i ranije molbe za više vojne pomoći i težeg naoružanja od zapadnih saveznika, uključujući SAD i Britaniju.

"Imamo posla sa apsolutnim zlom. I ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo naprijed i oslobodimo svoju teritoriju. Svakodnevno skrećemo pažnju našim partnerima da će samo dovoljan broj moderne artiljerije Ukrajini obezbijediti prednost i konačno okončanje ruske torture ukrajinskog Donbasa", poručio je Zelenski.

On je još naglasio težnje Kijeva da oslobodi cijelu svoju teritoriju i "otjera okupatore iz svih regiona“, i napomenuo da je na frontu širine, sada već više od 2.500 kilometara, strateška inicijativa i dalje na strani ukrajinskih snaga, navodi "Guardian".