Svijet

GLAVNA POLITIČARKA EVROPE POTVRDILA! Članice se usaglasile i prepreka više nema - Veliko slavlje u UKRAJINI!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Evropska komisija preporučiće da se Ukrajini dodeli zvanični status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Profimedia

Šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, posetila je Kijev u subotu zbog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o procesu pristupanja Evropskoj uniji. O tom pitanju juče su razgovarali evropski komesari, nakon iznenadne posete Fon der Lajen Ukrajini u subotu.

"Komisija ne zaboravlja da je Ukrajina jedina zemlja u Evropi gde ljudi ginu, gde se na ljude puca jer na ulicama nose zastave Evropske unije", rekao je anonimni visoki zvaničnik evropske komisije, prenosi "Politico".

Predsednica Evropske komisije u subotu je rekla da će mišljenje EU o ukrajinskom zahtevu biti objavljeno do kraja nedelje.

"Današnji razgovori pomoći će nam da završimo procenu do kraja sledeće nedelje", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine.

Ona je ocenila da su ukrajinske vlasti "uradile mnogo u pravcu kandidature", ali da postoji potreba da se primene reforme, na primer u borbi protiv korupcije.

"Evropski projekat sigurno se ne može dovršiti bez Ukrajine. Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti sa vama komunicirati na novom nivou odnosa između Ukrajine i Evropske unije", rekao je Zelenski govoreći o procesu članstva Ukrajine u Evropsku uniju.