Svijet

SVI MOSTOVI SJEVERODONJECKA SU SRAVNJENI SA ZEMLJOM - GRAD JE ODSJEČEN! Ovo je sada glavni cilj ruske vojske

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Guverner Severodonjecka je rekao da je grad odsječen i da su svi mostovi uništeni od strane ruske vojske.

Izvor: Screesnhot/Youtube/The Sun

Svi mostovi do ukrajinskog grada Severodonjecka su sada uništeni, kaže lokalni guverner. Pošto je grad praktično presječen od ostalih djelova Ukrajine, Serhii Haidai kaže da su isporuka zaliha i evakuacija civila sada nemogući, prenosi Bi-Bi-Si.

Žestoke borbe vode se u istočnom gradu, gdje su ukrajinski zvaničnici rekli da je ruska artiljerija istjerala njene snage iz centra. Nedeljama je osvajanje Severodonjecka bio glavni vojni cilj Rusije. Zauzimanje Severodonjecka i obližnjeg grada Lisičanska bi Moskvi dalo kontrolu nad cijelim regionom Luganjska, koji je većim djelom pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Sva tri mosta u Severodonjecku su uništena, objavio je Haidai na Telegramu. Oni koji su ostali u gradu bili su primorani da prežive u "izuzetno teškim uslovima", dodao je on.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski opisao je ljudsku cijenu bitke za grad kao "zastrašujuću”. Ukrajinske trupe su se, kako je rekao, borile protiv ruskih snaga za "bukvalno svaki metar“. Izveštaji pokazuju da je oko 70% grada sada pod ruskom kontrolom.

Tagovi